Wykonanie
Jestem miłośniczką wszelkich sałatek. W moim codziennym menu nie może zabraknąć
surowych warzyw i
owoców, które miksuję w różnorodnych kompozycjach. Wychodzę z założenia, iż na talerzu powinno być zawsze smacznie i kolorowo. Prezentuję
sałatkę, którą z pewnością pokocha każdy, kto dba o zdrowie oraz podobnie jak ja lubi chrupać świeże warzywa, nie z przymusu, ale dla przyjemności .

Składniki:2 korzenie
pietruszki½ dojrzałego
awokado1 duże
jabłko2
łodygi selera naciowego½
czerwonej papryki½ puszki
kukurydzy½ puszki
zielonego groszkugarstka czarnych
oliwekgarstka
rukoli1 duży
pomidor3 łyżki
jogurtu naturalnegogarstka
orzechów nerkowcaprażone
pestki dyniprzyprawy:
sól,
pieprz,
ostra paprykaPrzygotowanie:
Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy do parowaru na 15 minut. Ugotowana na parze
pietruszka (jak i pozostałe warzywa) jest dla mnie absolutnie przepyszna. Ma lekko słodkawy smak i jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż taka gotowana w wodzie.
Awokado obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Jabłko myjemy, ucieramy na tarce.
Łodygi selera,
pomidora i
paprykę po umyciu kroimy w drobne kawałeczki. Składniki wrzucamy do miski.Dodajemy odsączone z zalewy:
kukurydzę,
groszek i
oliwki. Dodajemy
rukolę,
jogurt,
przyprawy i
orzechy. Mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy
sałatkę i ugotowaną
pietruszkę papryką z
pestkami dyni.Mięsożercy mogą wzbogacić danie o ugotowany na parze
filet z kurczaka. Jako
napój polecam świeżo wyciskany sok z
marchewki. Zdrowe, smaczne i bardzo dietetyczne danie wprost idealne na lunch lub w ramach lekkiej kolacji.Smacznego!










Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)