ßßß
Składniki:2 korzenie pietruszki½ dojrzałego awokado1 duże jabłko2 łodygi selera naciowego½ czerwonej papryki½ puszki kukurydzy½ puszki zielonego groszkugarstka czarnych oliwekgarstka rukoli1 duży pomidor3 łyżki jogurtu naturalnegogarstka orzechów nerkowcaprażone pestki dyniprzyprawy: sól, pieprz, ostra paprykaPrzygotowanie:Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy do parowaru na 15 minut. Ugotowana na parze pietruszka (jak i pozostałe warzywa) jest dla mnie absolutnie przepyszna. Ma lekko słodkawy smak i jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż taka gotowana w wodzie.Awokado obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłko myjemy, ucieramy na tarce. Łodygi selera, pomidora i paprykę po umyciu kroimy w drobne kawałeczki. Składniki wrzucamy do miski.Dodajemy odsączone z zalewy: kukurydzę, groszek i oliwki. Dodajemy rukolę, jogurt, przyprawy i orzechy. Mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy sałatkę i ugotowaną pietruszkę papryką z pestkami dyni.Mięsożercy mogą wzbogacić danie o ugotowany na parze filet z kurczaka. Jako napój polecam świeżo wyciskany sok z marchewki. Zdrowe, smaczne i bardzo dietetyczne danie wprost idealne na lunch lub w ramach lekkiej kolacji.Smacznego!








Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)