Wykonanie
Dziś chyba nie będzie wielkiej opowieści o okolicznościach powstania zupy..Bo to taka zupa troszke "na
winie". Choć też nie do końca. Wiedziałam, że ma być z
soczewicą. Ale miałam jej niewiele. Wiedziałam, że z
przecierem pomidorowym (wreszcie można go spokojnie wyjadać ze spiżarni). A reszta - jakoś tak po ostatnich zupnych próbach - np. dodałam
płatki owsiane. Wyszła naprawdę zadziwiająco smaczna zupa. Taka przecieranka. Nie podawałabym jej na wykwintnym przyjęciu, ale tak raz na jakiś czas w domu? Dlaczego nie? Zawsze to jakaś odmiana.

Składniki :

oliwa/olej/masło2
cebule3
marchewki2
pietruszki1
por1 1/2 litra ciepłej
wody1 garść
soczewicy zielonej1 garść
soczewicy czerwonej4 łyżki
płatków owsianych1/2 litra
przecieru pomidorowegosól,
pieprz,
liście laurowe,
ziele angielskie,
jałowiec,
lubczyk,
majeranekdo podania:
pestki dyni oraz
natka pietruszki posiekanaWykonanie :Do garnka, na podgrzaną
oliwę wrzucamy pokrojoną drobno
cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę
marchewkę,
pietruszkę i
por. Chwilkę podsmażamy i zalewamy
wodą. Następnie wrzucamy
soczewicę i
płątki owsiane. Dodajemy
przyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec.Gotujemy przez ok 20 minut i dolewamy
przecier pomidorowy. Dodajemy
lubczyk i
majeranek. Gdy zupa się zagotuje dosalamy do smaku i pozwalamy jej się jeszcze 5 minut pogotować.Następnie polecam zupę zmiksować - bo jakoś tak dziwnie się je zupę, w której widać
płatki owsiane;)Podajemy z
pestkami dyni i
natką.

#ZjedzZapasyWydrukuj przepis