Wykonanie
Kocham wakacje i taką pogodę. Słońce i mega ciepełko. Można cały dzień spędzić poza domem gdzieś na podwórku bawić się z dzieckiem. Myślę, że w taką pogodę i upał nikomu nie uśmiecha się dodatkowo gotować przy kuchence w kuchni. Dlatego też polecam pyszną, pożywną i szybką zupkę. Napisałam to i w
sumie dopiero teraz pomyślałam. Hmmm zamiast podać Wam jakiś dobry przepis na
lody, lemoniadę czy chłodzące smoothie to ja o zupie gadam. No, ale nic co się odwlecze to nie uciecze:-)))Składniki:-
kapusta włoska-ok. 1 litr rosołu lub
bulionu drobiowego-20 dkg
boczku wędzonego-kilka
ziemniaków1 mała
cebula- 1
marchewka-1/2
selera-
koperek świeży-1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego-2 łyżki
smalcu-trochę
mąki do zasmażki-2-3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
liść laurowy,
majeranek,
ziele angielskieSposób przygotowania:Jeżeli został nam rosół z niedzieli możemy go wykorzystać. Jeśli nie mamy rosołu to użyjcie
kostek rosołowych. Dolewamy
wody w zależności od tego jakiej ilości zupy potrzebujemy. Kroimy w drobną kostkę
ziemniaki,
marchewkę i
seler. Gotujemy razem, aż wszystko zmięknie. W
między czasie
boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Możemy również posiekać
cebulkę i podsmażyć razem albo wrzucić surową w całości do zupy. Aczkolwiek wydaję mi się, że z podsmażoną
cebulką będzie smaczniejsze. Dodajemy do zupy.
Kapustę drobno szatkujemy i również dodajemy do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy
koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku
przyprawami. Chwilę jeszcze gotujemy i w
między czasie robimy zasmażkę. Roztapiamy
smalec na patelni i dosypujemy trochę
mąki tak, żeby zagęścić
smalec. Dodajemy do zupy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Na sam koniec dosypujemy posiekanego
koperku.