Wykonanie
Danie składające się z aromatycznego od
rozmarynu kurczaka i pikantnego sosu z dodatkiem
marchewki. Równie dobrze smakowałoby samodzielnie, ale ja zjadłem je z dodatkiem
ryżu.
Składniki:- 4
filety z piersi kurczaka,- 8 plastrów podwędzanej
szynki,- 1 łyżka suszonego
rozmarynu,- 1 łyżeczka
pieprzu czosnkowego,- 1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej,- 1/2 łyżeczki
chilli,-
sól,- 1
cebula,- 1
marchew,-
natka pietruszki lub
szczypiorek,- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego,-
olej do smażenia ( dałem z
suszonych pomidorów )Wykonanie:
Każdy filet przekroić na pół, posypać
mieszanką przypraw ( odsypać trochę do sosu ) i owinąć plastrem
szynki. Dla ułatwienia dalszej obróbki spiąć wykałaczką. Odstawić, aby
mięso przeszło aromatem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym
oleju. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu poddusić
cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach
marchew. Dolać około szklanki
wody i
koncentrat pomidorowy. Włożyć obsmażone filety i całość zagotować, ewentualnie doprawiając większą ilością przypraw. Na koniec posypać
zieleniną.