ßßß Cookit - przepis na Maroccan Spiced Carot and Coriander Soup

Maroccan Spiced Carot and Coriander Soup

nazwa

Wykonanie

Za oknem wyraźnie czuć jesień, czas więc zacząć dogrzewać się pysznymi zupami. Dziś przyszła pora na kremową zupę marchewkową z dodatkiem pikantnej pasty harissa i aromatycznymi ziołami.
Pasta harissa jest charakterystyczna w kuchni krajów Basenu Morza Śródziemnego jak Libia, Tunezja czy Maroko. Przygotowuje się ją z purée z pieczonej czerwonej papryki, papryki chili, czosnku oraz mieszanki przypraw i ziół wraz z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pasta dobrze komponuje się z daniami z baraniny, koziego mięsa jak i ryb. Dodawana jest do kuskusu, zup i sosów w celu wzbogacenia ich walorów smakowych.
Muszę się przyznać, że jest to moje pierwsze danie z użyciem tej pasty, i przyznaję nie mogę się doczekać kolejnego. Co do zupy, jestem mile zaskoczona, przyrządzona głównie z jednego składnika okazała się pyszna i aromatyczna. Dodatkowo bardzo sycąca i rozgrzewająca. Naprawdę polecam...
Składniki:
500g marchewki
2 gałązki selera naciowego
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki neutralnego oleju ja użyłam kokosowego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kopra włoskiego
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
3 ząbki czosnku
około 1 litra wywaru warzywnego lub przegotowanej wody (ja użyłam wody i było bardzo pysznie) można dać mniej jeżeli lubicie bardziej gęste kremy
2 łyżeczki pasty harissa lub ostrego sosu
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól i pieprz wg smaku
pęczek świeżej kolendry do podania
W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy lekko roztarte w moździerzu nasiona kopra i kminku oraz kolendrę. Gdy zaczną bomblować dodajemy pokrojoną cebulę, selera naciowego i czosnek oraz szczyptę soli. Podsmażamy na małym ogniu około 5 minut, aż składniki lekko zmiękną.
Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w niezgrabną kostkę i podsmażamy przez koleją minutę lub dwie.
Następnie całość zalewamy przegotowaną wodą lub wywarem warzywnym i gotujemy około 30 minut do miękkości marchewki. Gdy marchewka zmięknie, za pomocą ręcznego blendera, miksujemy zupę na krem.
Następnie dodajemy ocet z czerwonego wina, pastę harissa oraz doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Połowę posiekanej kolendry dodajemy do zupy a resztę używamy do dekoracji.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/10/maroccan-spiced-carot-and-coriander-soup.html