Wykonanie
Za oknem wyraźnie czuć jesień, czas więc zacząć dogrzewać się pysznymi zupami. Dziś przyszła
pora na kremową zupę
marchewkową z dodatkiem pikantnej pasty harissa i aromatycznymi
ziołami.Pasta harissa jest charakterystyczna w kuchni
krajów Basenu Morza Śródziemnego jak Libia, Tunezja czy Maroko. Przygotowuje się ją z purée z pieczonej
czerwonej papryki,
papryki chili,
czosnku oraz
mieszanki przypraw i
ziół wraz z dodatkiem
oliwy z oliwek.Pasta dobrze komponuje się z daniami z
baraniny, koziego
mięsa jak i ryb. Dodawana jest do
kuskusu, zup i
sosów w celu wzbogacenia ich walorów
smakowych.Muszę się przyznać, że jest to moje pierwsze danie z użyciem tej pasty, i przyznaję nie
mogę się doczekać kolejnego. Co do zupy, jestem mile zaskoczona, przyrządzona głównie z jednego składnika okazała się pyszna i aromatyczna. Dodatkowo bardzo sycąca i rozgrzewająca. Naprawdę polecam...


Składniki:500g
marchewki2 gałązki
selera naciowego1 średniej wielkości
cebula2 łyżki neutralnego
oleju ja użyłam
kokosowego1 łyżeczka nasion
kminku1 łyżeczka nasion
kopra włoskiego1 łyżeczka zmielonych nasion
kolendry3 ząbki
czosnkuokoło 1 litra
wywaru warzywnego lub przegotowanej
wody (ja użyłam
wody i było bardzo pysznie) można dać mniej jeżeli lubicie bardziej gęste kremy2 łyżeczki pasty harissa lub
ostrego sosu1 łyżka
octu z
czerwonego winasól i
pieprz wg smakupęczek świeżej
kolendry do podaniaW nieprzywierającym garnku rozgrzewamy
olej a następnie dodajemy lekko roztarte w moździerzu nasiona
kopra i
kminku oraz
kolendrę. Gdy zaczną bomblować dodajemy pokrojoną
cebulę,
selera naciowego i
czosnek oraz szczyptę
soli. Podsmażamy na małym ogniu około 5 minut, aż składniki lekko zmiękną.Po tym czasie dodajemy
marchewkę pokrojoną w niezgrabną kostkę i podsmażamy przez koleją minutę lub dwie.Następnie całość zalewamy przegotowaną
wodą lub
wywarem warzywnym i gotujemy około 30 minut do miękkości
marchewki. Gdy
marchewka zmięknie, za pomocą ręcznego blendera, miksujemy zupę na krem.Następnie dodajemy
ocet z
czerwonego wina, pastę harissa oraz doprawiamy
solą i
pieprzem wg własnego smaku.Połowę posiekanej
kolendry dodajemy do zupy a resztę używamy do dekoracji.

Smacznego...