Wykonanie
W polskiej kuchni nie często sięgamy po
gałkę muszkatołową. A jak już się tam znajdzie, to głównie wędruje do ciast i deserów. Jednakże fantastycznie pasuje do
mięs, ryb,
białych serów.Osobiście nie używam jej często, ale jest jedna potrawa, którą bardzo lubię i
gałka muszkatołowa odgrywa tam ważną rolę.Dziś polecam:

Pieczona
pierś kurczaka w panierce z
gałki muszkatołowej i surówką z
białej kapustySkładniki na jedną porcję :1
pierś z kurczaka około 150g;1 średnia
czerwona cebula;1/2
cytryny;zmielona
gałka muszkatołowa;
sól,
pieprz1 łyżeczka
oleju kokosowego;odrobina przegotowanej
wody.Składniki na surówkę :1/2 głównie niedużej
białej kapusty;1
marchew;
natka pietruszki;1 łyżka świeżego posiekanego
koperku;1/4 szklanki
oliwy z oliwek;
sól,
pieprzNa kilka godzin przed gotowaniem przygotować
kurczaka. Pierś opłukać i osuszyć. Następnie posypać
solą,
pieprzem i obsypać
gałką muszkatołową z obu stron. Tak przygotowaną pierś odstawić do lodówki (ja zostawiłam na całą noc).
Cebulę,
cytrynę pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię a następnie obsmażyć
pierś kurczaka z obu stron po około 2 minuty z każdej strony razem z kilkoma plastrami
cytryny i
cebuli, które podkładamy pod piersią.W tym samym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni.Do naczynia żaroodpornego wsypać resztę
cebuli i
cytryny, można posypać szczyptą
gałki muszkatołowej i skropić
sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć obsmażoną pierś i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut bez przykrywania. W połowie pieczenia podlać pierś odrobiną przegotowanej
wody.Po tym czasie, pierś wyciągnąć i pokroić w plastry. Podawać razem z pieczoną
cebulką i
cytryną w akompaniamencie sałatki.


Surówka z
białej kapustyKapustę poszatkować, posolić i odstawić na około 15 minut aby trochę zmiękła. W tym czasie można przygotować sos do sałatki. Posiekany
koperek zalać
oliwą i dobrze wymieszać.Jeżeli
kapusta puści
wodę to należy ją odcedzić.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do
kapusty. Następnie posiekać
pietruszkę i również dodać do
kapusty.Całość doprawić
pieprzem i polać przygotowaną
oliwą.
Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę odstoi w lodówce.Pamiętajcie co by nie przesadzać z
gałką muszkatołową...dla tych niezorientowanych. W dużych ilościach, ma ona działanie halucynogenne:)Smacznego....