ßßß
Pieczona pierś kurczaka w panierce z gałki muszkatołowej i surówką z białej kapustySkładniki na jedną porcję :1 pierś z kurczaka około 150g;1 średnia czerwona cebula;1/2 cytryny;zmielona gałka muszkatołowa;sól, pieprz1 łyżeczka oleju kokosowego;odrobina przegotowanej wody.Składniki na surówkę :1/2 głównie niedużej białej kapusty;1 marchew;natka pietruszki;1 łyżka świeżego posiekanego koperku;1/4 szklanki oliwy z oliwek;sól, pieprzNa kilka godzin przed gotowaniem przygotować kurczaka. Pierś opłukać i osuszyć. Następnie posypać solą, pieprzem i obsypać gałką muszkatołową z obu stron. Tak przygotowaną pierś odstawić do lodówki (ja zostawiłam na całą noc).Cebulę, cytrynę pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię a następnie obsmażyć pierś kurczaka z obu stron po około 2 minuty z każdej strony razem z kilkoma plastrami cytryny i cebuli, które podkładamy pod piersią.W tym samym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni.Do naczynia żaroodpornego wsypać resztę cebuli i cytryny, można posypać szczyptą gałki muszkatołowej i skropić sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć obsmażoną pierś i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut bez przykrywania. W połowie pieczenia podlać pierś odrobiną przegotowanej wody.Po tym czasie, pierś wyciągnąć i pokroić w plastry. Podawać razem z pieczoną cebulką i cytryną w akompaniamencie sałatki.
Surówka z białej kapustyKapustę poszatkować, posolić i odstawić na około 15 minut aby trochę zmiękła. W tym czasie można przygotować sos do sałatki. Posiekany koperek zalać oliwą i dobrze wymieszać.Jeżeli kapusta puści wodę to należy ją odcedzić.Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Następnie posiekać pietruszkę i również dodać do kapusty.Całość doprawić pieprzem i polać przygotowaną oliwą.Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę odstoi w lodówce.Pamiętajcie co by nie przesadzać z gałką muszkatołową...dla tych niezorientowanych. W dużych ilościach, ma ona działanie halucynogenne:)Smacznego....