Wykonanie
Dawno nie było nic z brytyjskiej kuchni. Dzisiaj ulubiona
kapusta wyspiarzy, czyli włoska ze
śmietaną. Przepisów jest wiele, wiele też jest sposobów przyrządzania. To tak jak z naszą modrą
kapustą, każda gospodyni domowa ma swój sposób na tą najlepsza modrą:)
Kapustę włoską można robić ze
śmietaną i z
bekonem, można robić z dodatkiem
sera, są tacy co robią z samym
serem. Można też dolać
białego wina. Ja sobie najbardziej upodobałam ze
śmietaną i
musztardą. Do tego kulki mocy z
miodem i
ziołami. Zapraszam:)

Kremowo musztardowa
kapusta z kulkami mocy
kapusta włoskamasłośmietana kwaśna
musztarda pełnoziarnista lub Dijon
liście laurowepieprzsólcukierKulki mocy1kg
mięso wieprzowe mielone1
jajko1/2
cebulipapryczka chili2 szt świeżo zmielony/starty
chlebmajeranekmieszanka/
przyprawa Gyrospieprzczerwona paprykaczosneksólmiódolejKroimy
kapustę w grube paski, przekładamy do miski, dodajemy parę
liści laurowych, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas. Niech nam sobie włoszka skruszeje. Następnie bierzemy porządny kawałek
masła i rozpuszczamy w rondlu , dodajemy odcedzoną
kapustę i podsmażamy przez jakieś 10 minut, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem przez następne 10- 20 minut, dodajemy dwie łyżki
musztardy i cztery łyżki
śmietany.
Sól,
cukier i
pieprz do smaku. Gotowe.

Zabieramy się teraz za kulki mocy znane także pod hasłem klopsy lub kotlety mielone:) Mamy cały kilogram
mięsa, bo będziemy robić zapasy na zimę:) Z kilograma wyjdzie nam chyba z 15 kulek mocy, ale głowy sobie nie dam uciąć.

Do
mięsa dodajemy jedno
jajko, pół
cebuli startej na tarce, bierzemy 2 kromki
tostowego chleba, zgniatamy w dłoni w kulkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Papryczkę chili dokładnie patroszymy z pestek i kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy
sól,
pieprz i
czosnek, wyrabiamy dokładnie. Na deskę wysypujemy
majeranek,
czerwoną paprykę i ulubioną
mieszankę przypraw.
Moze być do gyrosa, może być mieszanka do mielonych, kto co lubi. Skrapiamy dłonie
oliwą i formujemy kulki , następnie kulki toczymy w przyprawach, kładziemy na rozgrzaną patelnię i polewamy
miodem. Smażymy na ile to jest konieczne. Gotowe! Zrobiliście Kochani swoje pierwsze kulki mocy! Smacznego!
