Wykonanie
Witam, wczoraj miałam okazję spędzić dzień na planie nowego kulinarnego programu, gdzie poznałam Piotrka Ślusarza oraz Darka Kuźniaka, których możecie kojarzyć z pierwszej edycji programy Top Chef ;) Aby miło zakończyć ten dzień upiekłam tort na zamówienie, a dzisiaj podzielę się z
Wami na niego przepisem!

Składniki na
biszkopt:8
jajek średniej wielkości2 szklanki
mąki tortowej1 i 1/2 szklanki
cukru drobnoziarnistego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaróżowy barwnik spożywczyaromat migdałowy do nasączeniaSkładniki na krem:330 ml
śmietanki kremówki (30% lub 36%)3 łyżki
cukru pudru waniliowegoSkładniki na bazę pod masę
cukrową:150 g
masła w temperaturze pokojowej250 g
cukru pudru cytrynowego200 g
cukru pudru waniliowego1,5 łyżki gorącej
wodySkładniki na masę
cukrową:400 g
cukru pudru waniliowegołyżka
cukru migdałowego50 g glukozy w proszku2 łyżeczki
żelatyny5 łyżek zimnej
wody500 g
truskawek4 duże
bananySkładniki na masę kajmakową:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegoPrzygotowanie
biszkoptu:
Jajka z
cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną
masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz
biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący
pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy
biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać
cukier i jeszcze chwilkę ubijać.Przygotowanie bazy pod masę
cukrową:W misie miksera utrzeć
masło na puch. Stopniowo dodawać
cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać
wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję
masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy
biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz
krem śmietankowy.Przygotowanie masy kajmakowej:Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, puszkę wkładamy do garnka i zalewamy
wodą aby cała była zakryta, gotujemy dwie godziny podlewając co jakiś czas
wodą, aby puszka cały czas była pod
wodą.Przygotowanie masy cukrowej:Do małego garnka wsypać
żelatynę i zalać zimną
wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.Połowę
cukru pudru wsypać do miski, wlać ciepłą, ale nie gorącą
żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo
cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)








Petite Princesse