ßßß
Składniki na biszkopt:8 jajek średniej wielkości2 szklanki mąki tortowej1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaróżowy barwnik spożywczyaromat migdałowy do nasączeniaSkładniki na krem:330 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)3 łyżki cukru pudru waniliowegoSkładniki na bazę pod masę cukrową:150 g masła w temperaturze pokojowej250 g cukru pudru cytrynowego200 g cukru pudru waniliowego1,5 łyżki gorącej wodySkładniki na masę cukrową:400 g cukru pudru waniliowegołyżka cukru migdałowego50 g glukozy w proszku2 łyżeczki żelatyny5 łyżek zimnej wody500 g truskawek4 duże bananyPrzygotowanie biszkoptu:Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.Przygotowanie kremu:Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.Przygotowanie bazy pod masę cukrową:W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz krem śmietankowy.Przygotowanie masy cukrowej:Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.Połowę cukru pudru wsypać do miski, wlać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)






Moja propozycja podania:
Petite Princesse