ßßß Cookit - przepis na Roladki z piersi kurczaka otulone boczkiem, nadziewane serem i papryką.

Roladki z piersi kurczaka otulone boczkiem, nadziewane serem i papryką.

nazwa

Wykonanie

Tak, dziś takie dziwne coś. Dziwno, bo któregoś dnia chodząc sobie po sklepie, nie wiem skąd naszła mnie chęć na zrobienie czegoś na kształt rolady z piersi kurczaka owiniętej plastrami boczku. Wymyśliłam sobie, że nadzieję je papryką i żółtym serem i nie namyślając się długo, poczyniłam odpowiednie zakupy:-) Efekt został uwieczniony na zdjęciach i natychmiast po sesji zjedzony:-). Polecam spróbować. Dość szybko się przygotowuje, a czas pieczenia do wytrzymania:-)
A rolada wyszła naprawdę smaczna, do tego też całkiem sympatycznie się
prezentowała:-)
Składniki :
- pojedyncza pierś kurczaka (jeśli jest duża to przecinam ją wzdłuż na dwie części)
- ok. ½ szt. czerwonej papryki (tnę ją na paski, ok. 0,5 cm szerokości)
- kilka plastrów żółtego sera (zależy jak będą duże, mają pokryć prawie całą powierzchnię piersi)
- po 3 plastry boczku na roladkę (czyli na jeden kawałek piersi kurczaka)
-sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, rozmaryn, imbir, kurkuma (rozcieram je w moździerzu)
dodatkowo:
- wykałaczki
Przygotowania:
1. Rozgrzewam piekarnik do temp. 200 st.C
2. Pierś kruczka lekko rozbijam tłuczkiem (ja wkładam ją do woreczka, wówczas nie rozpryskuje mi się tak mięso). Każdy kawałek piersi to będzie osobna rolada.
3. Każdy kawałek piersi przyprawiam mieszanką przypraw z ziołami.
4. Na każdy kawałek piersi kurczaka kładę plaster sera żółtego lub więcej, tak aby pokryć prawie całą powierzchnię, zostawiać z każdej strony margines ok. 1-1,5 cm
5. Na tak wyłożony ser kładę plaski papryki.
6. Tak poukładane składniki zwijam. Staram się tak zwinąć, aby boki były lekko złożone, po obu stronach (dzięki temu zawartość podczas pieczenia nie powinna wypłynąć, czyli ser), po czym zwijam całość jak roladę, zaczynając od tej węższej strony.
7. No i teraz plastry boczku:-) Kładę 3 plastry boczku obok siebie, a na nie zwiniętą pierś kurczaka i zwijam całość, po czym wytkam wykałaczki, żeby mi się nie rozwinęło podczas pieczenia.
8. Tak przygotowane rolady otulone boczkiem, kładę na ruszt i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 20 - 30 minut.
9. Na blachę pod rusztem wylewam wodę, żeby było trochę wilgoci podczas pieczenia. Ponadto skapujący tłuszcz nie będzie się przypalał, lądując w tej wodzie.
Tak upieczone roladki z piersi kurczaka owinięte w boczek, można podać z pieczonymi ziemniakami, ja robię tak - patrz tutaj, z ulubioną surówka, z gotowanymi warzywami, np. jak na zdjęciu z fasolką, ta była gotowana na parze:-) itp. Można zrobić sos śmietanowo - czosnkowy czy jaki lubimy, i też będzie to ciekawe połączenie:-)
Smacznego
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/roladki.html