Wykonanie

Tak, dziś takie
dziwne coś.
Dziwno, bo któregoś dnia chodząc sobie po sklepie, nie wiem skąd naszła mnie chęć na zrobienie czegoś na kształt rolady
z piersi kurczaka owiniętej plastrami
boczku. Wymyśliłam sobie, że nadzieję je
papryką i
żółtym serem i nie namyślając się długo, poczyniłam odpowiednie zakupy:-) Efekt został uwieczniony na zdjęciach i natychmiast po sesji zjedzony:-). Polecam spróbować. Dość szybko się przygotowuje, a czas pieczenia do wytrzymania:-)A rolada wyszła naprawdę smaczna, do tego też całkiem sympatycznie sięprezentowała:-)

Składniki :- pojedyncza
pierś kurczaka (jeśli jest duża to przecinam ją wzdłuż na dwie części)- ok. ½ szt.
czerwonej papryki (tnę ją na paski, ok. 0,5 cm szerokości)

- kilka plastrów
żółtego sera (zależy jak będą duże, mają pokryć prawie całą powierzchnię piersi)- po 3 plastry
boczku na roladkę (czyli na jeden kawałek
piersi kurczaka)-
sól,
pieprz,
ostra papryka,
bazylia,
rozmaryn,
imbir,
kurkuma (rozcieram je w moździerzu)dodatkowo:- wykałaczkiPrzygotowania:

1. Rozgrzewam piekarnik do temp. 200 st.C2. Pierś kruczka lekko rozbijam tłuczkiem (ja wkładam ją do woreczka, wówczas nie rozpryskuje mi się tak
mięso). Każdy kawałek piersi to będzie osobna rolada.3. Każdy kawałek piersi przyprawiam
mieszanką przypraw z
ziołami.4. Na każdy kawałek
piersi kurczaka kładę plaster
sera żółtego lub więcej, tak aby pokryć prawie całą powierzchnię, zostawiać z każdej strony margines ok. 1-1,5 cm5. Na tak wyłożony
ser kładę plaski
papryki.6. Tak poukładane składniki zwijam. Staram się tak zwinąć, aby boki były lekko złożone, po obu stronach (dzięki temu zawartość podczas pieczenia nie powinna wypłynąć, czyli
ser), po czym zwijam całość jak roladę, zaczynając od tej węższej strony.7. No i teraz plastry
boczku:-) Kładę 3 plastry
boczku obok siebie, a na nie zwiniętą
pierś kurczaka i zwijam całość, po czym wytkam wykałaczki, żeby mi się nie rozwinęło podczas pieczenia.8. Tak przygotowane rolady otulone
boczkiem, kładę na ruszt i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 20 - 30 minut.9. Na blachę pod rusztem wylewam
wodę, żeby było trochę wilgoci podczas pieczenia. Ponadto skapujący tłuszcz nie będzie się przypalał, lądując w tej wodzie.Tak upieczone roladki
z piersi kurczaka owinięte w
boczek, można podać z pieczonymi
ziemniakami, ja robię tak - patrz tutaj, z ulubioną surówka, z gotowanymi warzywami, np. jak na zdjęciu z
fasolką, ta była gotowana na parze:-) itp. Można zrobić sos
śmietanowo -
czosnkowy czy jaki lubimy, i też będzie to ciekawe połączenie:-)Smacznego