Wykonanie
Czasem brak pomysłu na obiad to też jakiś pomysł... Przewrotnie...Kolejny raz chcę pokazać, że z pozornie niczego można coś zrobić.Ta zupa to efekt wrzucania do garnka wszystkiego, co mogłoby się zmarnować...Wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania... Nie spodziewałam się tak bogatego smaku...Składniki (wyszło bardzo dużo. Mieliśmy na 3 obiady dla 2 osób)- 400g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego- 1
czerwona papryka- 2 średnie
cebule- 5 średnich
ziemniaków- 300g
pieczarek- 1/2 puszki
kukurydzy konserwowej- 2
marchewki- 1
pietruszka- 1/2 średniego
selera- 1/2 białej części
pora- 400 ml
przecieru pommidorowego- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1,5 l gorącej
wody- 1 łyżeczka
płatków chilli- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki- 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki- 3 łyżki
sosu Worcestershire- 1 łyżeczka
cukru- 2
kostki rosołowe drobiowe- 3 łyżki
śmietany 12%-
sól do smaku-
olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:
Pieczarki,
marchewki,
pietruszkę,
seler,
cebulę oraz
ziemniaki obrać.
Pieczarki pokroić w ćwiartki, pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę, a
cebulę i
pora drobno posiekać.
Ziemniaki zalać
wodą, postawić na ogniu. Na patelni podsmażyć
mielone mięso. Dodać je do gotujących się
ziemniaków. Na tej samej patelni podsmażyć pozostałe warzywa oraz
cebulę i
pora. Również przełożyć do garnka. Całość doprowadzić do wrzenia. Dolać przecier,
koncentrat pomidorowy oraz
kukurydzę. Dodać
przyprawy i
kostki rosołowe.Gotować na wolnym ogniu ok 45-60 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)Pod koniec gotowania zaprawić zupę
śmietaną oraz doprawić do smaku
solą.Gotowe. Smacznego.