Wykonanie
Przepis znaleziony w starym zeszycie z dawnych podroży , przywiozłam ich wiele i teraz zaczynam tam znowu zaglądać . Smacznie i nieco egzotycznie. Podaje ja z
sałatką z
pomidorków ,
ogórka i
cebuli.Składniki:0,5 kg
sera Feta ( kanapkowo-
sałatkowy ,dobrej jakości )5 jaj1 Opakowanie
ciasta francuskiego.25 dag
szynki25 dag
żółtego sera15 dag
boczku ( gotowanego)
natka pietruszkipieprzoliwaNaczynie żaroodporne.Składniki na
sałatkę :12
pomidorków koktajlowych1 duży zielony
ogórek1
cebula (
dymka )Suszona
bazyliaOregano.
Oliwa.Przygotowanie :Małą łyżeczkę
oliwy wlać do naczynia i dokładnie pędzelkiem rozprowadzić po ścianach i dnie.
Ciasto francuskie przekroić na pół , delikatnie rozciągnąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( warto rozciągnąć je na ścianki - tyle ile się da ).
Ser feta posiekać i wrzucić do głębokiego naczynia , rozmącić
jaja i zmieszać z
feta.
Ser ,
szynkę i
boczek pokroić w drobne kostki , dodać do masy serowej. Posiekać
natkę pietruszki wrzucić do reszty składników , dodać
pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszać .Ułożyć farsz na cieście , bardzo dokładnie i równo rozprowadzając. Nakryć drugą częścią
ciasta francuskiego starając się szczelnie połączyć dol i
gore ciasta ( brzegami )Wstawiamy Tiropite do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na czas 45-50 min.W tym czasie myjemy i kroimy
pomidorki koktajlowe ,
ogórka i
cebule. Mieszamy razem , obsypujemy suszona
bazylia i
oregano. Na koniec dodajemy łyżkę
oliwy i delikatnie mieszamy .Smacznego :)






:)Komentarze otwarte dla wszystkich , zapraszam :)