Wykonanie
Po prostu coś innego, ale smacznego.

Składniki:ciasto:250 g
mąki pszennej1
jajko2 łyżki
oleju roślinnego100 ml ciepłej
wody2 łyżki stopionego
masłaszczypta
solifarsz:pół
piersi kurczaka1 mały
bakłażan1
cebula1
paprykasól,
pieprz,
carry,
bułka tarta,
olejgarść tartego
sera
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlewać powoli ciepłą
wodę wymieszaną z
jajkiem,
olejem i
solą, mieszać powoli nożem aż płyn połączy się z
mąką.Mocno zagnieść ciasto aż będzie elastyczne, uformować kulkę przykryć folią i niech odpoczywa w temperaturze pokojowej przez 30 minut.Kulkę ciasta posmarować roztopionym
masłem, podzielić na pół.
Bakłażana pokroić w kostkę posolić i poczekać by puścił sok.Odlać sok i obsmażyć na łyżce
oleju.
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać
curry,
solą,
pieprzem, również obsmażyć, to samo zrobić z
papryką i
cebulą.Wszystko razem wymieszać, dodać
przyprawy, oraz garść tartego
sera.

Cieniutko rozwałkować jedną połówkę naszego ciasta, uważając by go nie porwać, podsypując często ręce
mąką bo ciasto jednak się klei.Posmarować rozciągnięte ciasto stopionym
masłem, posypać
bułką tartą, a następnie nakładać nadzienie i ściśle zwijać w rulon.Wierzch ciasta posmarować stopionym
masłem, posypać
przyprawami, u mnie
zioła prowansalskie, piec około godziny w 180 stopniach.

Podawać z ulubionym sosem.Ja podałam z
majonezem, wymieszanym z pokrojonym
ogórkiem konserwowym,
surową cebulą pokrojoną w kostkę i ugotowanym posiekanym
jajkiem.

Drugą część ciasta użyłam do strudla ze
śliwkami, chociaż można zrobić z innym nadzieniem na słodko, lub podwoić składniki na farsz z
kurczakiem.