Wykonanie
Dziś na blogu kolejny przepis na zupę krem. Dość klasyczny przepis na krem z
soczewicy urozmaiciłem
kozim serem i
pistacjami. Uważam, że wyszło przepysznie.Zupa jest sycąca, a dzięki dodatkowi
korzennych przypraw również rozgrzewająca.Najlepszym dowodem na wyjątkowość tej zupy jest fakt, że moje dzieci, które są niejadkami zajadały się nią jak nigdy dotąd!

Składniki:- około 1,5 l
bulionu warzywnego(przepis na
bulion warzywny)- 350 g
soczewicy czerwonej(około 1,5 szklanki)- 1
korzeń pietruszki, 1
seler, 2
marchewki pozostałe po gotowaniu
bulionu- 1
cebula- 1 puszka krojonych
pomidorów- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1 łyżeczka zmielonego
cynamonu- 1 łyżeczka zmielonego
imbiru- kilka ziaren zmielonej
kolendry- szczypta
pieprzu-
kozi ser- około 100 g
pistacji solonych-
olej rzepakowySposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek obieramy.W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i szklimy na nim
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Następnie wlewamy
bulion i dodajemy
soczewicę.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 25 minut.Jeśli w trakcie gotowania zauważymy, że
bulion się wygotowuje możemy dodać odrobinę
wody.W międzyczasie kroimy w kostkę warzywa z
bulionu, tj. 1
korzeń pietruszki, 1
seler i 2
marchewki.Dodajemy te warzywa a także
pomidory z puszki do zupy.Dodajemy
przyprawy(
sól,
paprykę,
cynamon,
imbir,
kolendrę i
pieprz) i zagotowujemy.Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy ją na krem.
Pistacje obieramy ze skorupek i rozkruszamy.Ja ułożyłem
pistacje na desce do krojenia, przykryłem ściereczką i rozgniatałem rondelkiem z płaskim dnem.Zupę podajemy dodając do niej
kozi ser - ja miałem
miękki ser, więc do każdej miseczki nakładałem około 1 łyżkę
sera - i posypując
pistacjami.Z tego przepisu wyjdzie około 8 miseczek.Smacznego!
