ßßß
Składniki:- około 1,5 l bulionu warzywnego(przepis na bulion warzywny)- 350 g soczewicy czerwonej(około 1,5 szklanki)- 1 korzeń pietruszki, 1 seler, 2 marchewki pozostałe po gotowaniu bulionu- 1 cebula- 1 puszka krojonych pomidorów- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu- 1 łyżeczka zmielonego imbiru- kilka ziaren zmielonej kolendry- szczypta pieprzu- kozi ser- około 100 g pistacji solonych- olej rzepakowySposób przygotowania:Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy.W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie wlewamy bulion i dodajemy soczewicę.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 25 minut.Jeśli w trakcie gotowania zauważymy, że bulion się wygotowuje możemy dodać odrobinę wody.W międzyczasie kroimy w kostkę warzywa z bulionu, tj. 1 korzeń pietruszki, 1 seler i 2 marchewki.Dodajemy te warzywa a także pomidory z puszki do zupy.Dodajemy przyprawy(sól, paprykę, cynamon, imbir, kolendrę i pieprz) i zagotowujemy.Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy ją na krem.Pistacje obieramy ze skorupek i rozkruszamy.Ja ułożyłem pistacje na desce do krojenia, przykryłem ściereczką i rozgniatałem rondelkiem z płaskim dnem.Zupę podajemy dodając do niej kozi ser - ja miałem miękki ser, więc do każdej miseczki nakładałem około 1 łyżkę sera - i posypując pistacjami.Z tego przepisu wyjdzie około 8 miseczek.Smacznego!