ßßß
Składniki na ciasto:- 2 szklanki mąki krupczatki- 3/4 kostki zimnego masła- 1 żółtko- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka soli- 1 białko jaja do posmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 100 g sera Corregio- 4 jaja- 10 dag pomidorów koktajlowych- pęczek szczypiorku- 3 łyżki jogurtu greckiego- 2 ząbki czosnku- 100 g bryndzy- 200 g łososia- garść młodych liści szpinaku- sól, pieprzSposób przygotowaniaWsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.Do miski wbijamy jajka i wsypujemy utarty ser.Szczypiorek siekamy i również wsypujemy do miski.Dodajemy jogurt, wsypujemy sól i pieprz.Siekamy szpinak i wsypujemy do miski.Całość razem mieszamy na jednolita masę.Na upieczoną tartę układamy równomiernie pokrojonego w kawałki łososia, pokruszoną bryndzę i pokrojone w ćwiartki pomidorki.Całość możemy skropić cytryną.Na koniec tartę zalewamy naszą masą serowo-jajeczną, tak aby równomiernie przykryła pozostałe składniki.Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekanika na około 30 minut.Pieczemy dopóki tarta nie zacznie się rumienić.Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego!