Wykonanie
Ponad pół roku nie pisałem nic na bloga. Nie znaczy to jednak, że w tym czasie nie gotowałem.Gotowałem i to całkiem sporo. Po prostu życie tak się układało, że nie miałem czasu robić zdjęć i wrzucać przepisów tu, na bloga.Dziś w końcu wracam z kolejnym przepisem. Na początek, żeby nie było zbyt trudno, sprawdzona już
tarta z
łososiem w nieco odmienionej wersji niż ostatnio . Moim zdaniem tarty bardzo lubią się z
łosiem, więc ich wariacji w mojej kuchni nie ma końca. Polecam wypróbować mój przepis i poeksperymentować samemu.

Składniki na ciasto:- 2 szklanki
mąki krupczatki- 3/4 kostki zimnego
masła- 1
żółtko- 2 łyżki zimnej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1
białko jaja do posmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 100 g
sera Corregio- 4
jaja- 10 dag
pomidorów koktajlowych- pęczek
szczypiorku- 3 łyżki
jogurtu greckiego- 2 ząbki
czosnku- 100 g
bryndzy- 200 g
łososia- garść
młodych liści
szpinaku-
sól,
pieprzSposób przygotowaniaWsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę
mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki
masło,
żółtko,
wodę i
sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno
mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu
białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.Do miski wbijamy
jajka i wsypujemy
utarty ser.
Szczypiorek siekamy i również wsypujemy do miski.Dodajemy
jogurt, wsypujemy
sól i
pieprz.Siekamy
szpinak i wsypujemy do miski.Całość razem mieszamy na jednolita masę.Na upieczoną tartę układamy równomiernie pokrojonego w kawałki
łososia, pokruszoną
bryndzę i pokrojone w ćwiartki
pomidorki.Całość możemy skropić
cytryną.Na koniec tartę zalewamy naszą masą
serowo-jajeczną, tak aby równomiernie przykryła pozostałe składniki.Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekanika na około 30 minut.Pieczemy dopóki
tarta nie zacznie się rumienić.Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego!
