Wykonanie
4 średnie
marchewki (2 szklanki startej)1 i ½ szklanki
mąki1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliprzyprawy w proszku : 1 łyżeczka
cynamonu, 1/2 łyżeczki
imbiru, 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej½ szklanki
oleju roślinnego3 duże
jaja lub 4 mniejsze1 szklanka brązowego lub
białego cukruopakowanie
cukru waniliowegoskórka starta z 2
pomarańczy½ szklanki
jogurtu naturalnegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Zetrzeć skórkę z
pomarańczy.Do miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą,
cukrem,
cukrem waniliowym oraz z
przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszać:
olej,
jajka,
jogurt.Dodać tartą
marchewkę oraz
skórkę pomarańczową. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z
mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek
ciastka będzie czysty).
Ja na babeczki położyłam
dżem morelowy. Na wierzch kem zrobiony z ubitej
śmietany 30% i
serka mascarpone z dodatkiem
wanilii.
Galaretkę o smaku Pink Margarita firmy
Winiary oraz kolorowa posypkę. Ale Wy możecie udekorować je czym tylko chcecie.