Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni:) Miałam ochotę na pyszną tartę z
mozzarellą i warzywami. Udało mi się znaleźć dobry przepis.
Tarta wyszła bardzo smaczna. Inspiracja .

Składniki(foremka do tarty 30 cm średnicy)Ciasto2 szklanki
mąki pszennej2
żółtka50 g
masła4 łyżki
jogurtu naturalnego(można dodać
śmietany 12%)1/3 szklanki
oliwy z oliwekszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSos
serowy125 g
sera mozzarella2
jaja250 g
śmietany 12 %1 łyżka
mąki pszennejsól i
pieprzDo tego1
pomidor6
szparagów1/2
czerwonej paprykiWykonanieZagniotłam ciasto z
mąki, miękkiego
masła,
oliwy,
proszku do pieczenia,
żółtek i
soli. uformowałam placuszki i wyłożyłam nimi, jeden obok drugiego foremkę do tarty(ciasto wyszło mi tak kruche, że nie dało się go rozwałkować), następnie zapiekłam spód ok. 10 min. w temp. 150 st. Obcięłam końcówki
szparagów i ugotowałam je, stawiając związane w osolonej wodzie.
Pomidor i
paprykę pokroiłam w półplastry. Zrobiłam nadzienie mieszając ze sobą
jaja,
śmietanę,
mąkę i starty na dużych oczkach tarki
ser,
sól i
pieprz i wylałam je na podpieczony spód. Ułożyłam na nadzieniu warzywa i piekłam 30 minut w temp. 160 st.



Propozycja z
brokułami,
pomidorem i
pieczarkami

opracowała Edyta