Wykonanie
Szukałam przepisu na dietetyczne placki ziemniaczane, a znalazłam przepis na pizzę i to nie byle jaki przepis, bo na kruchym cieście:)Mnie i Darii bardzo smakuje, polecam dla smakoszy pizzy z takim oto
spodem.. Pizza jest pyszna, nie ma co, trzeba spróbować.. inspiracja . Jeśli chodzi o sos do pizzy, to zawsze robię taki sam, z
koncentratu pomidorowego, sięgam na.. półkę z
przyprawami .

Składniki na pizzęciasto2 szklanki
mąki pszennej(można użyć
mąkę pełnoziarnistą)1/3 szklanki
wody1/3 szklanki
oleju słonecznikowego(ja użyłam
oliwy z oliwek)1/3 szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na
sos pomidorowy10 0 g
koncentratu pomidorowego1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz1 łyżeczka
tymianku,
oregano,
bazyli i5 łyżek
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka słodkiej lub
ostrej papryki suszonejWykonanieWszystkie składniki wrzuciłam do miski, zagniotłam ciasto, troszeczkę podsypałam
mąką.Składniki fantastycznie się łączą, ciasto w ogóle się nie klei. Ostatnio piekłam pizzę w okrągłej foremce o średnicy 35 cm. Spód wyszedł dość gruby. Jeżeli ktoś lubi pizzę na cienkim spodzie, można wziąć tradycyjną, prostokątną formę do ciasta i dobrze je rozwałkować. Po ułożeniu papieru do pieczenia uformowałam spód w foremce i nakłułam go widelcem. Następnie włożyłam spód do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowałam sos.
Cebulę pokroiłam drobno a
czosnek wycisnęłam p rzez praskę. Podsmażyłam na patelni i przełożyłam do miseczki, dodałam
cukier, następnie
zioła,
przyprawy i na końcu
wodę i koncentrat. Tak przygotowany sos wyłożyłam na gorący spód pizzy, ułożyłam
pieczarki(ja dałam sur owe, ale można podsmażyć na pate lni), plasterki
szynki(lista składników dowolna) i włożyłam pizz ę na kolejne 40 minut do piekarnika. Po wypieczeniu wyjęłam pizzę, posypałam
żółtym serem i włożyłam znowu do pie kar nika na maksymalnie 10 minut tak żeby zapiekł się
ser.







opracowała Edyta