ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNE NALEŚNIKI

ŚWIĄTECZNE NALEŚNIKI

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI :
1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI
1 JAJKO
1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
1/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
5 KOSTEK CIEMNEJ CZEKOLADY
3 ŁYŻKI MIODU
1 ŁYŻKA PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
1 ŁYŻKA CYNAMONU
2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
1 ŁYŻECZKA SODY
1/2 SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
RODZYNKI, MIGDAŁY
SZCZYPTA SOLI
1/4 SZKLANKI OLIWY
1 KIELISZEK CZYSTEJ WÓDKI
MASA:
1/2 TOREBKI BUDYNIU WANILIOWEGO
250 ML MLEKA
1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU Z WANILII
5 ŁYŻECZEK CUKRU
1 ŻÓŁTKO
150 GR MASŁA
POLEWA:
TABLICZKA CZEKOLADY
50 GR MASŁA
WYKONANIE:
W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
ROZGRZEWAM PATELNIĘ I NA ŚREDNIM OGNIU SMAŻĘ PANCAKES.
ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
BUDYŃ ROZPUŚCIĆ W 5 ŁYŻECZKACH ZIMNEGO MLEKA, RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ.
DO ROZPUSZCZONEGO BUDYNIU DODAĆ EKSTRAKT WANILII, CUKIER I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. DODAĆ ŻÓŁTKO I ZNÓW DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
MIESZANKĘ WLAĆ DO ZAGOTOWANEGO MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC. BUDYŃ ZAGOTOWAĆ I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
MASŁO UCIERAĆ I DODAWAĆ POWOLI PO 1 ŁYŻCE BUDYNIU, AŻ POWSTANIE GŁADKA MASA.
PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: POŁAMAĆ CZEKOLADĘ NA KAWAŁECZKI DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ W MIKROFALÓWCE - WYMIESZAĆ Z MASŁEM.
NALEŚNIKI UKŁADAMY W WIEŻYCZKĘ PRZEKŁADAJĄC MASĄ BUDYNIOWĄ.
NA KOŃCU SMARUJEMY WIERZCH I BOKI (NASZEJ WIEŻY NALEŚNIKOWEJ) POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.
UDEKORUJ WEDŁUG UZNANIA NP. SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2012/12/swiateczne-nalesniki.html