SKŁADNIKI :1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI1 JAJKO1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI1/4 SZKLANKI CUKRU PUDRUCZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA5 KOSTEK CIEMNEJ CZEKOLADY3 ŁYŻKI MIODU1 ŁYŻKA PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ1 ŁYŻKA CYNAMONU2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ1 ŁYŻECZKA SODY1/2 SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICHRODZYNKI, MIGDAŁYSZCZYPTA SOLI1/4 SZKLANKI OLIWY1 KIELISZEK CZYSTEJ WÓDKIMASA:1/2 TOREBKI BUDYNIU WANILIOWEGO250 ML MLEKA1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU Z WANILII5 ŁYŻECZEK CUKRU1 ŻÓŁTKO150 GR MASŁAPOLEWA:TABLICZKA CZEKOLADY50 GR MASŁAWYKONANIE:W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).ROZGRZEWAM PATELNIĘ I NA ŚREDNIM OGNIU SMAŻĘ PANCAKES.ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.BUDYŃ ROZPUŚCIĆ W 5 ŁYŻECZKACH ZIMNEGO MLEKA, RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ.DO ROZPUSZCZONEGO BUDYNIU DODAĆ EKSTRAKT WANILII, CUKIER I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. DODAĆ ŻÓŁTKO I ZNÓW DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.MIESZANKĘ WLAĆ DO ZAGOTOWANEGO MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC. BUDYŃ ZAGOTOWAĆ I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.MASŁO UCIERAĆ I DODAWAĆ POWOLI PO 1 ŁYŻCE BUDYNIU, AŻ POWSTANIE GŁADKA MASA.PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: POŁAMAĆ CZEKOLADĘ NA KAWAŁECZKI DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ W MIKROFALÓWCE - WYMIESZAĆ Z MASŁEM.NALEŚNIKI UKŁADAMY W WIEŻYCZKĘ PRZEKŁADAJĄC MASĄ BUDYNIOWĄ.NA KOŃCU SMARUJEMY WIERZCH I BOKI (NASZEJ WIEŻY NALEŚNIKOWEJ) POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.UDEKORUJ WEDŁUG UZNANIA NP. SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY.