Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
cukinia 4 sztuk
mięczaki 2 kilogramówmule 2 kilogramów
ślimaki 1 kilogramówmuszle 1 kilogramów
pomidory 2 sztuk
curry 1 szczypta
musztarda 1 łyżek stołowych
jogurt naturalny 2 sztuk
sałata 1/2 sztuk
natka pietruszki 2 gałązki
oliwa z oliwek według uznania
piperz według uznania
sól według uznania
ocet według uznaniaWykonanie:Opłucz
mięczaki pod bieżącą, zimną
wodą. Obierz
pietruszkę pozostawiając listki. Umyj
cukinie i pozostaw je na końcówce bez ogonka. Odetnij ich górną część z ogonkiem, a następnie za pomocą łyżki lekko je wydrąż.
Posól wnętrze
cukinii i ułóż je na sitku, pozostaw przez 15 minut, aby obciekły. W międzyczasie podgrzej płaską.Obniż temperaturę palnika do minimum, wlej na patelnię odrobinę
oliwy z oliwek i obsmaż
cukinie przez 3 minuty tak, aby nie zmieniły koloru. Następnie przykryj patelnię i dalej gotuj. Gdy
cukinie będą miękkie wyjmij je na talerz. Podgrzej płaską patelnię, wlej trochę
oliwy z oliwek, następnie wrzuć
mięczaki, zaczynając od największych. Dodaj
natkę pietruszki i przykryj patelnię. Gdy wszystkie
mięczaki się otworzą, odsącz je na sitku. Sos zachowaj, następnie odparuj go do 2/3 objętości. Obierz ze skorupek
mięczaki. Zmieszaj z
jogurtem musztardę Dijon, dodaj odrobinę
curry i
octu,
soli i
pieprzu. Rozprowadź z odrobiną
oliwy z oliwek. Pokrój
pomidory w kostkę i rozdrobnij
natkę.Pokrój listki
sałaty. Wymieszaj
mięczaki z
sosem jogurtowym, dodaj
natkę i kawałki
pomidorów. Nafaszeruj i przybierz tym
cukinie, które posyp też
pieprzem i drobno pokrojoną
sałatą.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!
Owoce morzaKomentarze:Autor: SłomaData: 2010-09-13nawet nawetAutor: CiopcikData: 2009-04-19te
ślimaki mi tu nie pasują...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: