Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 4 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
papryka czerwona 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
pomidory 5 sztuk
cukinia 2 sztuk
sałata 1 sztukpomararancze 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa 7 łyżek stołowych
ocet 4 łyżek stołowych
musztarda serbska 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
paprykę pokroić w paseczki. Umyte
cukinie pociąć wzdłuż w cienkie plasterki. Z jednej wyszorowanej
pomarańczy wycisnąć sok, a drugą sparzoną, pokroić na cząstki razem ze skórką. Umyte
pomidory pokroić na ćwiartki. Oczyszczone, osuszone część liści
sałaty porwać na mniejsze kawałki.Na łyżce
oliwy obsmażyć plastry
cukinii z obu stron ana złoty kolor, wystudzić.4 talerze fantazyjnie wyłożyć liśćmi
sałaty, a na nich ułożyć po porcji warzyw i
pomarańczy. Schłodzić w lodowce.Sos: wymieszać
sok pomarańczowy z
octem, dodać
musztardę oraz rozdrobniony
czosnek. Ubijając, powoli dolewać małe porcje
oliwy. Można dodać odrobinę startej skórki z
pomarańczy. Doprawić sos do smaku
cukrem pudrem,
sola oraz
pieprzem. Sos powinien
mieć konsystencje
majonezu. Tym sosem zalać
sałatkę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: