Wykonanie
Bardzo fajne danie, które moja córka przyrządzała w szkole kulinarnej Little Chef, gdy były zajęcia z kuchni meksykańskiej.Musiałam trochę zmienić przepis, ponieważ nie miałam
kaszy bulgur,
papryczki chili i
pistacji, ale wyszło coś naprawdę wspaniałego! Całą robotę robi tu kiszona
cytryna, którą zresztą ukisiła kiedyś moja mama - dostałam od niej słoiczek i wykorzystałam w pilaffie :)

Składniki:1
cebula drobno posiekana1/2
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane2 łyżki
natki pietruszki posiekanej2 łyżki drobno posiekanej kiszonej
cytryny1 garść mieszanki
orzechów posiekanych50 gramów posiekanych
suszonych moreli400 ml rosołu150 gramów
kaszy jaglanej1/2 łyżeczki
ziela angielskiego ubitego w moździerzu2
piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę150 ml
jogurtu naturalnegosólpieprz




W garnku na
oliwie smażymy kawałki
kurczaka na złoto i odstawiamy na bokW tym samym garnku smażymy
cebulę aż będzie złotaDodajemy pokrojoną
paprykę,
ziele angielskie i
czosnek. Smażymy 1 minutę

Dodajemy
kaszę jaglaną - mieszamy

Wlewamy rosół, dodajemy
morele,
sól i
pieprz. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniuNastępnie dodajemy usmażonego
kurczaka, mieszamy i przykrywamy na kolejne 10 minutWsypujemy rozdrobnione
orzechy, posiekaną
natkę pietruszki i skórkę z kiszonej
cytryny
Podajemy z
jogurtem naturalnym


Smacznego :)W myśl akcji: