Wykonanie
Zupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne!Przepis z kuchni roślinnej Marty
Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić...

Składniki:1/2 główki dużego
kalafiora1 łodyga
selera naciowegook. 10 cm
pora1/2 puszki
kukurydzy3
suszone pomidory1
szalotka2,5 szklanki
wywaru warzywnego5 łyżek
oliwy z
suszonych pomidorów (może być zwykły
olej)1/2 l
mleka4 łyżki
mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki)
pieprzsłodka mielona
paprykasól morska z
papryką chili2 łyżki
natki pietruszkiKukurydzę odcedzić
Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki
Por i
seler pokroić w talarki
Pomidory posiekać
Szalotkę posiekaćW garnku rozgrzać
olej i wrzucić wszystkie warzywa i
przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając

Po tym czasie wlać
mleko zwykłe i
mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Kalafior ma być miękki

Następnie wlać
bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minutPodawać z posiekaną
natką pietruszki


Smacznego :)