Wykonanie
Nigdy nie gotowałam zupy tak długo :) 2 lata! To właśnie wtedy pierwszy raz powiedział mi o niej kolega w pracy i jakoś przez ten czas nie mogłam się zebrać, żeby ją ugotować. Wygrzebałam
pierś z kurczaka z zamrażarki i zrobiłam :)Dzisiaj w Warszawie brzydka pogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :)


Składniki na klopsiki:1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 łyżka
śmietany 18%4 łyżki
bułki tartej1
jajkosólpieprzSkładniki na zupę:4
listki laurowe1
marchew1
pietruszka3
ziemniaki1/4 sporego
selera1/2 łyżeczki mielonej,
słodkiej papryki1 garść świeżych liści
bazylii2 łyżki
koperku1 łyżka
dymki1 łyżka
śmietany do zabielenia2 litry
wody1
kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie
sólpieprz
Najpierw zupa :)
Marchewkę i
ziemniaki obieramy, myjemy
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchewkę w półplasterki
Pietruszkę i
seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja.
Potem wyjmuję z zupy
Bazylię,
dymkę,
koperek - siekamy

Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy
liście laurowe, mieloną
paprykę,
sól,
pieprz i
kostkę rosołową. Do tego posiekane:
bazylia,
koperek,
dymka
Całość zalewamy
wodą, 2 litrami

Wstawiamy na ogieńW tym czasie robimy klopsiki :)
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy
śmietanę,
jajko,
bułkę tartą,
sól,
pieprz. Mieszamy



Tak przygotowane
mięso ma być wilgotne, ale nie mokre. Nie może się kleić do rąk, ale też nie może być bardzo suche, ponieważ rozpadnie się podczas gotowaniaFormujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze

Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut

W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką
śmietany lub
jogurtu naturalnego


Smacznego :)W myśl akcji: