Wykonanie
Już dawno temu zabierałam się za zrobienie tych
bułek, ale skoro mam swoje
suszone pomidory i
paprykę, to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :)
Będę mieć do pracy!Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z
sosem jogurtowym ze
szczypiorkiem lub
sosem czosnkowym.


Składniki na 6-7
bułek:250 gramów
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
mąki kukurydzianej3 łyżki
oliwy z oliwek25 gramów świeżych
drożdży2 łyżki ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukrumąka do podsypywania blatuNa nadzienie:1
cukinia o wadze ok. 400 gramów3
suszone pomidory3 suszone ćwiartki
papryki (jeśli nie mamy to dajemy 6
suszonych pomidorów lub zastępujemy suszoną
paprykę papryką marynowaną)2 ząbki
czosnku5 łyżek zalewy z
suszonych pomidorów (u mnie zalewa po pomidorach była doprawiona
tymiankiem)
sólpieprz ziołowyDo posmarowania
bułek przed pieczeniem:1 łyżka zalewy z
pomidorów suszonychsól morska z
papryką chili
Drożdże przekładamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki ciepłego
mleka i łyżeczkę
cukru - mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż ruszą

Mąkę pszenną i kukurydzianą przesypujemy do miski, dodajemy
drożdże i 2/3 szklanki ciepłej
wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut

W tym czasie myjemy
cukinie i wycieramy do sucha. Odcinamy oba końce, a następnie obieraczką do warzyw tniemy cienkie, długie plastry aż do momentu dojścia do miąższu - ten wyrzucamy


Rozgrzewamy 5 łyżek zalewy z
pomidorów suszonych (u mnie zalewa była z
tymiankiem, więc uzyskałam dodatkowy aromat) i podduszamy do miękkości
cukinie. Odstawiamy na bok do wystygnięcia




Do wyrośniętego ciasta dodajemy 2-3 łyżki
oliwy z oliwek i ponownie zagniatamy ciasto - będzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości


Czosnek drobno siekamy, a
pomidory i
paprykę kroimy w paski - mieszamy


Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat
mąką. Na rozwałkowany placek układamy
cukinię i wymieszane
pomidory z
papryką i
czosnkiem - przyprawiamy



Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7
bułek. Każda bułeczka będzie
mieć po ok. 5-6 cm szerokości

Układamy w większej foremce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
oliwą oraz posypujemy
solą morską z
papryką chili



Bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięciaPiecyk nagrzewamy do 180 stopniWyrośnięte
bułki pieczemy 25 minut - aż się zarumienią, a warzywa będą się delikatnie przypiekać








Smacznego :)W myśl akcji: