Wykonanie
Pierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna?A tak wyglądają moje
bułki.
Porcja na 8 bułeczekSKŁADNIKI :2 szklanki
mąki pełnoziarnistej np Lubella2 łyżki
oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru12 g,
drożdży świeżychok. 1 szklanka
mlekaWYKONANIE:Z
drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki
mleka, łyżeczka
mąki odrobinę
cukru i
soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n ok 1 godz.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować
bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować
olejem . Posypać
siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.