Wykonanie
Od kiedy mamy kamień do wypieku pizzy, często go wykorzystujmy ;) a to do
chleba, do bułeczek, do pizzy, zastosowania ma wiele ;) a efekt powalający... tym razem padło na pizzę, ale ciasto zostało wyrobione w maszynie do wypieku
chleba, znacznie ułatwia pracę, i w tej samej chwili można przygotować składniki ;) Skorzystałam też z ostatniej rady i rozgrzałam kamień a
potem zsunęłam pizzę, jak w prawdziwej pizzerii...Przepis wystarczy na jedną dużą pizzę lub dwie małe. Odpowiednia kolejność składników ma bardzo duże znaczenie...najpierw wszystkie płynne składniki,
potem suche, na koniec
drożdże...
- 1 szklanka letniego
mleka- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 2 szklanki
mąki - dałam
mąkę pszenną typ 500 na pizzę- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cukru- 10 g
drożdży- do pojemnika z maszyny wlać
mleko i
oliwę z oliwek- dodać
mąkę,
sól,
cukier,
drożdże- włączyć program do wyrabiania
ciasta drożdżowego - u nas program nr 8 (ok. 1,5 godziny)Smacznego:źródło: przepis z opakowania mąki na pizzę