Wykonanie
Składniki (4 porcje):0,5 pieczonego
kurczaka, bez skóry0,5 główki
sałata lodowej2
ogórki1,5 szklanki
jogurtu greckiego1 łyżeczka
soku z cytryny5 ząbków
czosnku, drobno posiekanych1 duży
pomidor1 mała
czerwona cebula1/3 szklanki posiekanej
natki pietruszki1/4 szklanki posiekanej
mięty1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
rozmarynu8
chlebków naan lub
pita
Jednego
ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar
wody . Mieszamy z
jogurtem , dodjaemy pół łyżeczki
soku z cytryny, jedną trzecią
czosnku i 1/4 łyżeczki
soli i
pieprzu.Drugiego
ogórka tniemy w kostkę, mieszmay z pokrojonymi
pomidorami. pokrojoną w plasterki
cebulą,
natką pietruszki i
miętą. dodajemy z resztą
soku z cytryny i 1/4 łyżeczki
soli i
pieprzu.W garnku z grubym dnie rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
oregano,
rozmaryn i
czosnek, 1/4 łyżeczki
soli i szczyptę
pieprzu. Dusimy na małym ogniu, aż
czosnek się zrumieni. Dorzucamy porwanego na kawałki
kurczaka i smażymy 2-3 minuty. W kuchence mikrofalowej podgrzewamy chlebek naan lub
pita.Ciepły chlebek smarujemy wewnątrz sosem tzatiki, nakładamy po równo do każdej porcji
kurczaka i salsę z
ogórka razem z umytą i posiekaną drobno
sałatą.