Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
makaron cannelloni 400 gramów
wołowina chuda 400 gramów
boczek 100 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
masło 50 gramów
śmietanka 100 mililitrów
grzyby suszone 2 sztuk
goździk 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
schab wieprzowy 100 gramów
wołowina chuda 100 gramów
szynka 100 gramów
masło 50 gramów
cebula 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowych
woda 250 mililitrów
śmietanka 125 mililitrów
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
parmezan tarty 300 gramów
gałka muszkatołowa 1 szczyptaWykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. 2
cebule,
marchewkę i
łodygę selera oczyścić i posiekać, a
goździk utłuc. Namoczone
grzyby odcisnąć i posiekać.
Boczek (100g)i
mięso wołowe(400g) zemleć i wymieszać z
masłem(50g). Dodać jarzyny i
goździk. Smażyć na średnim ogniu do zrumienia. Dodać łyżkę
koncentratu pomidorowego i
grzyby, doprawić
solą oraz
pieprzem, zalać
śmietanką(100ml) i dusić na małym ogniu 30 minut, mieszając.Ugotowany
makaron napełnić farszem i ułożyć w posmarowanej
masłem formie.Ragout po bolońsku: zemleć
schab,
wołowinę(100g) i
szynkę. Oczyszczoną
marchew(1),
cebulę(1)i
seler(1) posiekać i smażyć na
maśle do zeszklenia. Dodać zmielone
mięso i
szynkę, odparować. Rozpuścić w wodzie przecier(2 łyżki) i dodać do sosu. Posolić, wsypać utartą gałkę i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Sosem zalać
makaron. Posypać startym
parmezanem i zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Podawać gorące.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: renataliwData: 2009-04-20Jeśli jest dużo sosu, można nie gotować
makaronu, bo i tak zmięknie podczas zapiekania.Autor: FloressData: 2008-12-20Uwielbiam
cannelloniDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: