Wykonanie
Smardze obok
trufli należą do najdroższych
grzybów. Są bardzo smaczne, charakteryzują się specyficznym, delikatnym smakiem i miąższem.Teraz jest
pora na smardze wiosenne, które pojawiają się w miejscach dosyć wilgotnych i nasłonecznionych. Od
trzech lat pojawiają się w moim ogrodzie i mam z tego powodu rozterki, ponieważ nie
mogę ich zebrać , są pod OCHRONĄ ! U nas można kupić suszone, albo przywieźć świeże zza Odry. Granice UE są szeroko otwarte i żaden problem, aby kupić je tam legalnie, co też uczyniłem. A warto ,bo smardze są przepyszne.Smardze zapiekane ze
szparagami--przystawka .
3 smardze6
szparagów1
cebulka50 ml
śmietankisól,
pieprz1 łyżka startego
parmezanu2 łyżki
masła klarowanego
Szparagi pokroić na 1cm kawałki, jeżeli mamy świeże, to najpierw blanszować.
Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na
maśle.Smardze oczyścić ,pokroić na małe części i dorzucić do
cebulki. Smażyć 1-2 min.
Szparagi i smardze nałożyć do małego żaroodpornego naczynka, miseczki z
ciasta francuskiego lub tak jak ja teraz do miseczki waflowej.Zalać
śmietaną i posypać
serem. Zapiekać, najlepiej pod grillem ,aż
ser się rozpuści.Jeżeli mamy smardze suszone, to najpierw namoczyć ,osączyć ,zalać
bulionem i gotować, aż
bulion wyparuje. Dalej postępować jak wyżej.
Smardze w
śmietanie z
makaronem.(Moje ulubione)Smardze oczyszczone, opłukane, pokroić w poprzek kapelusza.Na
maśle zeszklić pokrojoną
cebulkę, dodać smardze ,smażyć 2 min, zalać
śmietanką i smażyć jeszcze 2 min. Podawać z
makaronem ,posypane
parmezanem i
natką pietruszki lub inną
zieleniną .