ßßß
3 smardze6 szparagów1 cebulka50 ml śmietankisól, pieprz1 łyżka startego parmezanu2 łyżki masła klarowanegoSzparagi pokroić na 1cm kawałki, jeżeli mamy świeże, to najpierw blanszować.Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na maśle.Smardze oczyścić ,pokroić na małe części i dorzucić do cebulki. Smażyć 1-2 min.Szparagi i smardze nałożyć do małego żaroodpornego naczynka, miseczki z ciasta francuskiego lub tak jak ja teraz do miseczki waflowej.Zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekać, najlepiej pod grillem ,aż ser się rozpuści.Jeżeli mamy smardze suszone, to najpierw namoczyć ,osączyć ,zalać bulionem i gotować, aż bulion wyparuje. Dalej postępować jak wyżej.
Smardze w śmietanie z makaronem.(Moje ulubione)Smardze oczyszczone, opłukane, pokroić w poprzek kapelusza.Na maśle zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać smardze ,smażyć 2 min, zalać śmietanką i smażyć jeszcze 2 min. Podawać z makaronem ,posypane parmezanem i natką pietruszki lub inną zieleniną .