Wykonanie
Kiedyś w programie "Ugotowani" któryś z uczestników zrobił krem z
pomidorów z dodatkiem
mleka kokosowego tak mnie korciło na krem z dyni z owym
mlekiem.1
dynia piżmowaokoło 700 ml
bulionu warzywnegoduża
cebula obrana i pokrojona w kostkę4 duże ząbki
czosnku, obrane i rozdrobnionepuszka
mleka kokosowegosok z cytryny 2-3 łyżki2
liście laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiegoduża łyżka z czubem:
kolendry,
imbiru,
słodkiej papryki (
mowa o przyprawach w proszku)łyżeczka:
chilli,
kminku,
kurkumy,
currysól,
pieprz do smaku
Cebulę przesmażyć na mocno złoty kolor z odrobiną
soli i szczyptą
cukru pod koniec smażenia dodać
czosnek.
Dynię przekroić na cztery, obrać ze skórki ( obieraczką najłatwiej), usunąć gniazda nasienne łyżką. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zalać
bulionem warzywnym dodać ziele i liście, gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać
cebulę z
czosnkiem. Gotować około 10 minut. Wyjąć z zupy liście i ziele, zmiksować. Przyprawić i wlać
mleko kokosowe. Chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Można podawać z plackiem tortilli posmarowanym pesto light, posypanym
serem light i zapieczonym chwilkę w piekarniku.
