ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni piżmowej

Krem z dyni piżmowej

nazwa

Wykonanie

Kiedyś w programie "Ugotowani" któryś z uczestników zrobił krem z pomidorów z dodatkiem mleka kokosowego tak mnie korciło na krem z dyni z owym mlekiem.
1 dynia piżmowa
około 700 ml bulionu warzywnego
duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
4 duże ząbki czosnku, obrane i rozdrobnione
puszka mleka kokosowego
sok z cytryny 2-3 łyżki
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
duża łyżka z czubem: kolendry, imbiru, słodkiej papryki ( mowa o przyprawach w proszku)
łyżeczka: chilli, kminku, kurkumy, curry
sól, pieprz do smaku
Cebulę przesmażyć na mocno złoty kolor z odrobiną soli i szczyptą cukru pod koniec smażenia dodać czosnek. Dynię przekroić na cztery, obrać ze skórki ( obieraczką najłatwiej), usunąć gniazda nasienne łyżką. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zalać bulionem warzywnym dodać ziele i liście, gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać cebulę z czosnkiem. Gotować około 10 minut. Wyjąć z zupy liście i ziele, zmiksować. Przyprawić i wlać mleko kokosowe. Chwilkę pogotować na wolnym ogniu. Można podawać z plackiem tortilli posmarowanym pesto light, posypanym serem light i zapieczonym chwilkę w piekarniku.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/05/krem-z-dyni-pizmowej.html