Wykonanie
Chciałam się z
Wami podzielić przepisem na gulasz z
mięsa wołowego, który wyszedł bardzo aromatyczny dzięki dodanym świeżym
ziołom i ciekawej posypce z
natki pietruszki i
cytryny. Polecam spróbować, czas gotowania w szybkowarze skróciłabym następnym razem z 40 minut do maksymalnie 25 minut (niżej napisałam dlaczego). Zapraszam :)

Składniki:700 g
wołowiny (u mnie rostbratel),2 łyżki
mąki,3 ząbki
czosnku,włoskie świeże
zioła:
rozmaryn,
oregano,
tymianek,6 łyżek
oleju rzepakowego,2
cebule(posiekane),
koncentrat pomidorowy(70 g),
pomidory w puszce (400g ) w sezonie można użyć świeżych,250 ml
wody,1
cytryna (sparzona),1/2 pęczka
natki pietruszki,
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dużą kostkę i wymieszaj dokładnie z
mąką. W garnku rozgrzej połowę
oleju i usmaż
mięso.
Mięso wyjmij na talerz, do garnka dolej resztę
oleju i podsmaż
cebulę oraz
czosnek.Pęczek świeżych
ziół owiń nitką wokół od początku do końca, zawiąż na guzek.Do garnka dodaj
mięso, pęczek
ziół oraz
pomidory z puszki i
wodę.

Gotuj do miękkości około 2 godzin lub w szybkowarze na 2 poziomie przez 20-30 min. *Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Skórkę z połowy
cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
natkę posiekaj i wymieszaj z
cytryną.Gulasz podaj np. z
ziemniakami i posyp
natką z
cytryną.Smacznego :)* ja gotowałam w szybkowarze 40 minut i to było za długo, ponieważ
mięso się trochę rozpadło :( ale i tak gulasz był smaczny.źródło: zainspirował mnie przepis z tv