Wykonanie
Ostatnio chodziła za mną pizza, ale nie z
mięsem...taka z
rybą.Przepisy z
wędzoną makrelą ograniczają się tylko do
pasty jajeczno-makrelowej, nie mam nic do niej, bo jest pyszna.Postanowiłam, że wykorzystam ją jako dodatek do pizzy, sprawdziła się w 100%. Pizza wyszła aromatyczna, zjedliśmy ją z apetytem.Stwierdziliśmy z mężem, że nie pasuje do niej
sos czosnkowy, ani
ketchup - polaliśmy ją
oliwą z oliwek. Na pewno wkrótce będzie powtórka, zapraszam :)
Składniki- na 2 pizzę o śr. 30 cm:3 szklanki
mąki,1 szklanka
wody (letniej),50 g
drożdży,2 łyżeczki
soli,4 łyżki
oleju,2 łyżeczki
ziół :
oregano i
bazylia,Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dodatki na 2 pizze:
czerwona papryka,2 łyzki
oleju rzepakowego,4
czerwone cebule pokrojone w piórka,250 g
wędzonej makreli,2 ząbki
czosnku,
pomidory w puszce (400 g),kilka listków
bazylii,trochę startego
żółtego sera do posypania pizzy,
Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej
olej podsmaż
paprykę i 3
cebule.W garnku podgrzej
pomidory, dodaj przeciśnięte ząbki
czosnku i dopraw
solą i
pieprzem do smaku oraz kilka listków
bazylii.
Makrelę obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze kawałki, usuń ości.Ciasto rozciągnij przy pomocy rąk lub rozwałkuj. Ciasto posmaruj
sosem pomidorowym, wyłóż na nie podsmażoną
paprykę i
cebulę oraz
makrelę. Na górze połóż
surową cebulę i posyp
startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Smacznego :)