Wykonanie
Parówki w cieścieBardzo proste do zrobienia danie. Dobry pomysł na imprezową przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje.Składniki(8 porcji):4
parówkistarty
żółty serketchuppół
czerwonej papryki1
czerwona cebulaoregano lub
bazyliaCiasto:2 szklanki
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek4g suchych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliMąkę,
drożdże,
sól i
cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy letnią
wodę z łyżką
oliwy i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i wałkujemy tak żeby było trochę dłuższe od
parówki i o wiele szersze, ciasto ma być cienkie.
Parówki kroimy na połowę. Na rozwałkowane ciasto nakładamy trochę
ketchupu, na to
parówkę, odrobinę pokrojonej w kostkę
papryki oraz
czerwonej cebuli, całość posypujemy
serem oraz
oregano. Zlepiamy brzegi ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z wierzchu posypujemy
serem. Wstawiamy
parówki i pieczemy około 10-13 minut.Smacznego!