Taki sosik nauczyłam się robić na studiach. Mieszanka warzyw w słodko-kwaśnym sosie, świetnie nadawał się do ryżu albo makaronu. Wystarczyło podsmażyć mięso, ugotować ryż i obiad gotowy. Z czasem wpadłam na pomysł aby go pasteryzować. Mając go w spiżarni, zaoszczędzam dużo czasu podczas robienia obiadu.Składniki:puszka ananasapuszka kukurydzyczerwona papryka1 duża marchewka1 cm korzenia imbiru2 ząbki czosnku1 cebula2 łyżki miodu1 łyżka octujabłkowegopół szklanki wodyłyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki koncentratu pomidorowegoszklanka soku pomarańczowegoolej rzepakowysólWydaje się, że składników jest bardzo dużo ale każdy może wybrać z tej listy ulubione smaki i przygotować własny sos. Ja jednak uważam, że cały komplet daje naprawdę dobry sosik.Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Gdy się zeszkli dodaję wyciśnięty czosnek i starty imbir. Lekko podsmażamy. Kukurydzę i ananasa odcedzamy z tym, że sos ananasowy odstawiamy na bok. Przyda się później. Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę w słupki i dorzucamy do cebuli. Gdy trochę zmiękną dodajemy kukurydzę i ananasa (ja kupuję w kawałkach). Wszystko dusimy na małym ogniu.W osobnym rondelku wlewam miód z sokiem z ananasa i sokiem pomarańczowym. Z ilością miodu należy uważać bo soki są już dość słodkie. Gdy zacznie się gotować, dodaję ocet i koncentrat pomidorowy. W połowie szklanki wody mieszam mąkę ziemniaczaną i dolewam do rondelka. Po około 10 minutach całość powinna zgęstnieć. Tak przygotowanym sosem, zalewam duszące się warzywa z ananasem.Nakładam do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcam.Ustawiam słoiki w większym garnku i pasteryzuję około 30 minut. Odstawiam wieczkiem do dołu i zostawiam do wystygnięcia.