ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: sos słodko-kwaśny

My Cat Cooks: sos słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

Taki sosik nauczyłam się robić na studiach. Mieszanka warzyw w słodko-kwaśnym sosie, świetnie nadawał się do ryżu albo makaronu. Wystarczyło podsmażyć mięso, ugotować ryż i obiad gotowy. Z czasem wpadłam na pomysł aby go pasteryzować. Mając go w spiżarni, zaoszczędzam dużo czasu podczas robienia obiadu.
Składniki:
puszka ananasa
puszka kukurydzy
czerwona papryka
1 duża marchewka
1 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
pół szklanki wody
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka soku pomarańczowego
olej rzepakowy
sól
Wydaje się, że składników jest bardzo dużo ale każdy może wybrać z tej listy ulubione smaki i przygotować własny sos. Ja jednak uważam, że cały komplet daje naprawdę dobry sosik.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Gdy się zeszkli dodaję wyciśnięty czosnek i starty imbir. Lekko podsmażamy. Kukurydzę i ananasa odcedzamy z tym, że sos ananasowy odstawiamy na bok. Przyda się później. Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę w słupki i dorzucamy do cebuli. Gdy trochę zmiękną dodajemy kukurydzę i ananasa (ja kupuję w kawałkach). Wszystko dusimy na małym ogniu.
W osobnym rondelku wlewam miód z sokiem z ananasa i sokiem pomarańczowym. Z ilością miodu należy uważać bo soki są już dość słodkie. Gdy zacznie się gotować, dodaję ocet i koncentrat pomidorowy. W połowie szklanki wody mieszam mąkę ziemniaczaną i dolewam do rondelka. Po około 10 minutach całość powinna zgęstnieć. Tak przygotowanym sosem, zalewam duszące się warzywa z ananasem.
Nakładam do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcam.
Ustawiam słoiki w większym garnku i pasteryzuję około 30 minut. Odstawiam wieczkiem do dołu i zostawiam do wystygnięcia.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/03/sos-sodko-kwasny.html