Wykonanie
Sos, który wynikł z potrzeby chwili - jak to zwykle bywa. Nie było obiadu. Ale był
ryż.... Jakoś gdzieś zobaczyłam
sos słodko-kwaśny. I pomyślałam sobie... że najwyższy czas spróbować zrobić coś takiego :) Nie miałam
papryki by było to prawdziwie sos słodko kwaśny. Zresztą.. przyznaję, że nie wiem jak powinien wyglądać prawdziwy
sos słodko-kwaśny. Zrobiłam to co mi się wydało słuszne i smaczne :)ps. Zdjęcie jest koszmarne... warunki były kiepskie, to fakt, czasu na zrobienie zdjęcia jeszcze mniej.. no i efekt widać. Napisałabym "wymienię, jak zrobię znów, nowe... " Ale taki już miałam
plan przy zupie dyniowej, którą od czasu dodania wpisu zrobiłam już kilkanaście
razy. A zdjęcia jak nie było tak nie ma. Więc już nie wierzę we własną poprawę, wstawiam to co jest. Oczyma wyobraźni zobaczcie jak jest pyszny, szklisty, czerwony...

Składniki :4 średnie
marchewki600ml
przecieru pomidorowegopuszka
ananasa (sok i
ananas)1
cebulatłuszcz1 łyżka
octu jabłkowegosól2 łyżki
mąki ziemniaczanejwodaWykonanie:Na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną
cebulkę z
solą. dodać
marchewkę pokrojoną w 2 centymetrowe cienkie słupki, chwileczkę podsmażyć (1 minuta), dolać szklankę
wody i cały
sok z ananasa. Całość gotować 5-10 minut. Następnie dodać pokrojonego w kosteczkę
ananasa i
przecier pomidorowy i
ocet. Całość gotować 5-8 minut. Pod koniec gotowania dodać rozpuszczoną w zimnej wodzie
mąkę ziemniaczaną. Gotować 2 minuty. Sos gotowy.Wydrukuj przepis