Wykonanie
Gulasz wołowy przygotowany z
winem jest potrawą znaną w wielu krajach, jednak z przygotowany z
sherry posiada unikalny aromat, a zawdzięcza to wyjątkowemu
winu.
Sherry (hiszp. jerez) jest
winem produkowanym w południowej Andaluzji, w rejonie miasta Jerez de la Frontera, któremu zawdzięcza nazwę.
Wina jerez powstają dzięki przerwaniu fermentacji poprzez dolanie
brandy - stąd też ich wyższa niż normalnie moc - nawet do 20 % - i nie powtarzalny smak. Podobnie powstają też inne
wina wzmacniane, jak chociażby popularne
porto.

Składniki:- 0,6 kg
wołowiny- 2
papryki (ja używam czerwone bądź
pomarańczowe)-
cebula-
szalotka- 150 ml
przecieru pomidorowgo (nie koncentratu!)- 100 ml
wina sherry (byle nie
białego fino czy manzanilla)- 300 ml
bulionu wołowego (może być z kostki)- 2
marchewki- 2 ząbki
czosnku- łyżeczka
słodkiej papryki w proszku- pół łyżeczki
tymianku-
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy
Wykonanie:Pokrojoną z dużą kostkę
wołowinę obtaczamy starannie w
mące i obsmażamy przez kilka minut na patelni. W
między czasie w garnku z drobno pokrojonych warzyw (oprócz
marchewki!) na
oliwie z oliwek przygotowujemy sofrito . Dodajemy podsmażoną
wołowinę do garnka i zalewamy
winem oraz gorącym
bulionem. Dodajemy
ziele angielskie (2-3 ziarna) i
listek laurowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki
marchew,
tymianek,
sos pomidorowy,
sól i
pieprz do smaku i gotujemy następną godzinę na wolnym ogniu. Najczęściej przyrządzamy to danie dzień wcześniej, gdyż jest najlepsze gdy wszystkie smaki się "przegryzą". Smacznego!