ßßß
Spód:pół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki żytniej200 ml jogurtu naturalnego2 łyżki oliwy z oliwek1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka majerankuMąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Farszcukinia2 marchewkiduża cebula1/4 opakowania warzyw mrożonychjajko3 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz, inne ulubione przyprawy(bazylia, oregano, chili, tymianek)
Cukinie obrać i pokroić w kostkę, podobnie marchewkę i cebulę i podsmażyć na oliwie, dodać warzywa mrożone, smażyć aż będą miękkie. Warzywa przełożyć do miski dodać jajko j jogurt i wymieszać przyprawiając wedle uznania.Na upieczony spód wykładamy masę . Gotową tartę pieczemy ok. ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Można podać z dodatkiem sosu np. czosnkowego