ßßß Cookit - przepis na Wiosenna tarta z warzywami

Wiosenna tarta z warzywami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na moim stole często pojawiają się różnego rodzaju tarty- na słodko i na słono jako przekąska i jako obiad, sprawdzają się w każdej sytuacji
Spód:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka majeranku
Mąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Farsz
cukinia
2 marchewki
duża cebula
1/4 opakowania warzyw mrożonych
jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
(bazylia, oregano, chili, tymianek)
Cukinie obrać i pokroić w kostkę, podobnie marchewkę i cebulę i podsmażyć na oliwie, dodać warzywa mrożone, smażyć aż będą miękkie. Warzywa przełożyć do miski dodać jajko j jogurt i wymieszać przyprawiając wedle uznania.
Na upieczony spód wykładamy masę . Gotową tartę pieczemy ok. ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Można podać z dodatkiem sosu np. czosnkowego
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/05/wiosenna-tarta-z-warzywami.html