ßßß
Dziś na obiad były Naleśniki. Moje ulubione z pieczarkami, serem i sosem czosnkowym. Przypominają mi one czasy studenckie, gdy na obiad (jedyny jaki było stać) na stołówce serwowano właśnie ten przysmak, wtedy za 3,60 zł. To proste ogółem danie, niestety czasochłonne , szczególnie gdy robi się je dla większej ilości osób.Co nam potrzebne:Na naleśnikiMąka2 jajka
mlekowoda gazowanacukier, sólDo farszu500 g pieczarek1 kostka sera np goudacebulałyżka masłaolejprzyprawySos czosnkowy5 łyżek majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnkupipeprzsólczosnek granulowanyzioła prowansalskieMiksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto musi być dość rzadkie by dobrze rozprowadzało się na patelni i koniecznie bez grudek. Odstawiamy ciasto by nabrało powietrza, aby nasze naleśniki były pulchne. W tym czasie kroimy pieczarki i cebule w dość dużą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól, pieprz, vegetę, łyżkę masła i troszkę oleju. Dusimy do miękkości 15-25 min. W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach ser. Przygotowujemy sos czosnkowy, mieszając ze sobą majonez z jogurtem. Gdy dobrze się połączą dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i sporo pieprzu.Smażymy naleśniki na płaskiej patelni, do momentu aż placek będzie złocisty. Do środka każdego naleśnika wkładamy farsz pieczarkowy i sporą garść sera, przysmażamy aby ser się rozpuścił i gotowe. Podajemy polane sosem czosnkowym posypane pietruszką i pomidorkami.Smacznego