Wykonanie
Dziś na obiad były Naleśniki. Moje ulubione z
pieczarkami,
serem i
sosem czosnkowym. Przypominają mi one czasy studenckie, gdy na obiad (jedyny jaki było stać) na stołówce serwowano właśnie ten przysmak, wtedy za 3,60 zł. To proste ogółem danie, niestety czasochłonne , szczególnie gdy robi się je dla większej ilości osób.Co nam potrzebne:Na naleśniki
Mąka2
jajkamlekowoda gazowana
cukier,
sólDo farszu500 g
pieczarek1 kostka
sera np gouda
cebulałyżka
masłaolejprzyprawySos czosnkowy5 łyżek
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego2-3 ząbki
czosnkupipeprzsólczosnek granulowany
zioła prowansalskieMiksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto musi być dość rzadkie by dobrze rozprowadzało się na patelni i koniecznie bez grudek. Odstawiamy ciasto by nabrało powietrza, aby nasze naleśniki były pulchne. W tym czasie kroimy
pieczarki i
cebule w dość dużą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy
sól,
pieprz,
vegetę, łyżkę
masła i troszkę
oleju. Dusimy do miękkości 15-25 min. W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach
ser. Przygotowujemy
sos czosnkowy, mieszając ze sobą
majonez z
jogurtem. Gdy dobrze się połączą dodajemy, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła,
sól i sporo
pieprzu.Smażymy naleśniki na płaskiej patelni, do momentu aż placek będzie złocisty. Do środka każdego naleśnika wkładamy farsz
pieczarkowy i sporą garść
sera, przysmażamy aby
ser się rozpuścił i gotowe. Podajemy polane
sosem czosnkowym posypane
pietruszką i
pomidorkami.Smacznego