Wykonanie
Składniki na naleśniki : ( przepis pochodzi od mojej mamy, naleśniki są cienkie i lekkie - moje ulubione)4
jajka1/2 szklanki
mleka 3,2%3/4 szklanki
wody1 1/2 szklanki
mąkiłyżka
olejuPrzygotowanie :
Jajka,
mąkę,
mleko i
wodę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy łyżkę
oleju i ponownie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy
olej na patelnię.Smażymy naleśniki :)
Składniki na farsz :
ser żółty gouda lub morski starty na tarce o grubych oczkach
szynkapieczarkizioła prowansalkiesól,
pieprzmasłoPrzygotowanie :
Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na patelni na
maśle, doprawiam
solą,
pieprzem i
ziołami. Gdy większość
wody odparuję, dokładam pokrojoną w paseczki
szynkę.Podsmażam wszystko razem.Zdejmuję z patelni i czekam jak farsz przestygnie.
Składniki na sos :
jogurt bałkański
majonezczosnekPrzygotowanie :Mieszam
jogurt z
majonezem ( proporcje jak kto lubi). Dodaję
czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszam i odstawiam do lodówki.
Przygotowanie naleśników:Na wystudzone naleśniki nakładam
ser i farsz z
pieczarkami. Składam na pół.Na rozgrzaną patelnię wlewam dosłownie łyżeczkę
oleju tak by patelnia była natłuszczona i kładę moje naleśniki.Podsmażam chwilę i przekładam na drugą stronę. Gdy
ser się rozpuści zdejmuję z patelni.Podaję z
sosem czosnkowym.