ßßß
Składniki na naleśniki : ( przepis pochodzi od mojej mamy, naleśniki są cienkie i lekkie - moje ulubione)4 jajka1/2 szklanki mleka 3,2%3/4 szklanki wody1 1/2 szklanki mąkiłyżka olejuPrzygotowanie :Jajka, mąkę, mleko i wodę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy łyżkę oleju i ponownie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy olej na patelnię.Smażymy naleśniki :)
Składniki na farsz :ser żółty gouda lub morski starty na tarce o grubych oczkachszynkapieczarkizioła prowansalkiesól, pieprzmasłoPrzygotowanie :Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Gdy większość wody odparuję, dokładam pokrojoną w paseczki szynkę.Podsmażam wszystko razem.Zdejmuję z patelni i czekam jak farsz przestygnie.
Składniki na sos :jogurt bałkańskimajonezczosnekPrzygotowanie :Mieszam jogurt z majonezem ( proporcje jak kto lubi). Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszam i odstawiam do lodówki.
Przygotowanie naleśników:Na wystudzone naleśniki nakładam ser i farsz z pieczarkami. Składam na pół.Na rozgrzaną patelnię wlewam dosłownie łyżeczkę oleju tak by patelnia była natłuszczona i kładę moje naleśniki.Podsmażam chwilę i przekładam na drugą stronę. Gdy ser się rozpuści zdejmuję z patelni.Podaję z sosem czosnkowym.