ßßß Cookit - przepis na Bread Crumb Carrot Cake czyli ciasto marchewkowe na okruchach chleba

Bread Crumb Carrot Cake czyli ciasto marchewkowe na okruchach chleba

nazwa

Wykonanie

Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam na stronie Susan Wild Yeast . Wygładziłam nieco recepturę, upiekłam i zakochałam sie w tym marchewkowym wypieku. Najbardziej lubię w nim to, że nawet po upieczeniu chrupią w nim okruszki chleba. Korzenne aromaty, ananas, orzechy, słodka marchewko no i te okruszki. Pyszne!
180g tartego, suchego chleba pszenno-żytniego na zakwasie
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2/3 łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki mielonego kardamonu
90g masła w temp. pokojowej
85g ciemnego cukru
85g cukru
2 jaja
2 łyżki śmietany
100g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki extraktu z wanilii
150g wiórków marchwi
140g ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
100g orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm.
Sodę przyprawy i okruchy chleba mieszamy w misce. Jogurt mieszamy z wanilią.
Masło, cukier i śmietanę ucieramy na gładką masę i dodajemy po jednym jajka.
Do ubitej masy dodajemy suche składniki na zmianę z jogurtem. Ciasto nie będzie gładkie ale nie należy się tym przejmować. Na koniec dodajemy ananasa, marchew i orzechy grubo posiekane.
Pieczemy 50 minut. Studzimy 15 minut w formie a potem na kratce.
Ja posypuję cukrem pudrem, bo tak według mnie jest najładniej ale można ciasto posmarować na wierzchu kremem z serka lub jogurtu. Też będzie pysznie!
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2011/10/bread-crumb-carrot-cake-czyli-ciasto.html