Wykonanie
Sos idealny do podania z
ryżem i
kurczakiem, oraz
marchewką z
groszkiem. To wszystko koniecznie posypane zieloną
pietruszką. To był świąteczny obiad w moim dzieciństwie, z tą różnicą, że kiedyś wszystkie
rodzynki zostawiałam na talerzu, dzisiaj już tak nie robię. Smak
sosu jest lekko słodko kwaśny, polecam.Składniki:0 , 5 litra rosołu drobiowego2 łyżki
rodzyneksok z połowy
cytryny2
żółtkaczubata łyżeczka
mąki125 ml
śmietany 18 lub 30%
cukier do smakuSposób przygotowania:zagotowujemy rosół, dodajemy
rodzynkimieszamy
śmietanę z
mąką, dodajemy do rosołu mieszając
żółtka ucieramy i dodajemy stopniowo gorący rosół, cały czas mieszając, aby sos nie zważył siędodajemy
sok z cytryny i trochę
cukru do uzyskania smaku słodko - kwaśnego, zagotowujemy.
