Wykonanie
Mamy najlepszy czas na zakupy i przygotowywanie warzyw, grzechem jest nie korzystać z ich różnorodności i bogactwa smaku. Za chwilę będą tylko ładnie wyglądać na sklepowych półkach, przestaną smakować i pachnieć zjawiskowo. Targowisko, stragany uginającie się pod
naporem ciężaru warzyw, to miejsce docelowe, gdzie w każdą sobotę z rana zaopatruję się w świeże
warzywa i owoce, dodatkowo kupuję bundz z Bukowiny,
jajka i czasem kwiaty, które cieszą oczy domowników. W moim domu
kalafior, to niezbyt popularne warzywo, zdecydowanie przegrywa z
fasolką szparagową i
cukinią. Raz w roku
daję mu szansę, dzisiaj jest ten dzień!Składniki:
kalafior200 gram
mięsa z kurczaka, może być smażone lub gotowane3
jajka6 kawałków
suszonych pomidorówcebula2 ząbki
czosnkuświeże
zioła, np.
pietruszka,
tymianeksól,
pieprzstarty
ostry ser żółty do posypania zapiekanki100 gram
sera z niebieską pleśniąSposób przygotowania:Wkładamy
kalafior do dużego garnka z gorącą i posoloną
wodą i gotujemy go, aż będzie prawie ugotowany, odcedzamy, studzimy. Dzielimy
kalafior na średnie ( nie drobne i niezbyt duże) różyczki.
Mięso z kurczaka dzielimy na małe kawałki (ja dałam
mięso, na którym gotowałam wcześniej rosół).
Cebulę,
czosnek,
pomidory,
ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.
Zioła rwiemy lub kroimy drobno. W garnku mieszamy wszystko razem:
kalafior,
pomidory,
zioła,
przyprawy, usmażoną na łyżce
oleju cebulę z
czosnkiem,
mięso, dodajemy całe
jajka, dosalamy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy
masłem, wkładamy połączone warzywa, rozkładamy równo warzywa w formie i dociskamy warzywa do dna formy, aby usunąć wolne przestrzenie
między warzywami, oraz żeby w trakcie zapiekania
jajka i
ser połączyły wszystkie składniki zapiekanki. Polewamy z wierzchu zapiekankę
sosem beszamelowym lub 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy
serem żółtym.Wkładamy do gorącego piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni około 45 minut. Zapiekanka najsmaczniejsza jest po 5-7 minutach od momentu wyciągnięcia z piekarnika, jak lekko ostygnie i podana z lampką schłodzonego
białego wina Celebro France .Smacznego :)