Wykonanie
Share the post "Puree z
kalafiora i
koziego sera"Odkąd pierwszy raz zrobiłam puree z
kalafiora,które zachwyciło mnie smakiem,nieustannie poszukuję innych jego odmian. Tym razem wykorzystałam
ser kozi,który zalegał u mnie w lodówce i to był strzał w dziesiątkę! To puree robi się szybko i bez zbędnego wysiłku, a pasuje dosłownie do wszystkiego. Ja podałam je z
rybą,ale o tym jutro.Polecam!Składniki:1
kalafior podzielony na mniejsze różyczki2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżki
masła, w temp. pokojowej1 łyżeczka ulubionych posiekanych i świeżych
ziół (u mnie
tymianek)30-40 g
sera koziego pokrojonego w kostkę
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Wyłóż
kalafiora do dużego garnka,tak by był w jednej warstwie,następnie wlej
wodę,tylko do połowy wysokości
kalafiora.Połóż na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10-12 min,do miękkości.Gdy
kalafior jest już miękki,zdejmij rondel z ognia i przełóż połowę używając łyżki cedzakowej do miski blendera. Staraj się jak najlepiej odcedzić go z
wody.Dodaj do
kalafiora czosnek,i zblenduj wszystko razem na gładkie puree. Zdrap puree ze ścianek miski blendera i dodaj resztę
kalafiora z rondla. Ponownie całość dokładnie zmiksuj na gładkie puree i przełóż je do większej miski.Teraz wmieszaj
masło,
zioła i
ser kozi,następnie dopraw całość
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego!
Share the post "Puree z
kalafiora i
koziego sera"