ßßß Cookit - przepis na Puree z kalafiora i koziego sera

Puree z kalafiora i koziego sera

nazwa

Wykonanie

Share the post "Puree z kalafiora i koziego sera"
Odkąd pierwszy raz zrobiłam puree z kalafiora,które zachwyciło mnie smakiem,nieustannie poszukuję innych jego odmian. Tym razem wykorzystałam ser kozi,który zalegał u mnie w lodówce i to był strzał w dziesiątkę! To puree robi się szybko i bez zbędnego wysiłku, a pasuje dosłownie do wszystkiego. Ja podałam je z rybą,ale o tym jutro.Polecam!
Składniki:
1 kalafior podzielony na mniejsze różyczki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki masła, w temp. pokojowej
1 łyżeczka ulubionych posiekanych i świeżych ziół (u mnie tymianek)
30-40 g sera koziego pokrojonego w kostkę
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wyłóż kalafiora do dużego garnka,tak by był w jednej warstwie,następnie wlej wodę,tylko do połowy wysokości kalafiora.Połóż na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10-12 min,do miękkości.
Gdy kalafior jest już miękki,zdejmij rondel z ognia i przełóż połowę używając łyżki cedzakowej do miski blendera. Staraj się jak najlepiej odcedzić go z wody.
Dodaj do kalafiora czosnek,i zblenduj wszystko razem na gładkie puree. Zdrap puree ze ścianek miski blendera i dodaj resztę kalafiora z rondla. Ponownie całość dokładnie zmiksuj na gładkie puree i przełóż je do większej miski.
Teraz wmieszaj masło,zioła i ser kozi,następnie dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Share the post "Puree z kalafiora i koziego sera"
Źródło:http://karmelowy.pl/puree-z-kalafiora-i-koziego-sera