Wykonanie
Dziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję.
Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza, każdą z odpowiedniej strony i voilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.Składniki:Łącznie do obu zup:1 łyżka
masła - najlepiej klarowanego2
łodygi selera naciowego4 małe ząbki
czosnkuKrem z
kalafiora:4 szklanki
bulionu warzywnego450 g
kalafiora, podzielonego na małe różyczki1 cm obranego, startego
imbiru1 gałązka
tymiankusól i
pieprzKrem
brokułowy:4 szklanki
bulionu warzywnego450 g
brokuła, podzielonego na małe różyczki1 gałązka
tymiankusól i
pieprz1. Na
maśle chwilę podsmaż
czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki
selera.2. W dwóch garnkach zagotuj
buliony. Do jednego dodaj
kalafior,
imbir i
tymianek, do drugiego
brokuł i gałązkę
tymianku.3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego
selera z
czosnkiem.4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).5. Dopraw
solą i
pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.6. Przelej do talerza - najlepiej lej ze szklanki lub dzbanka z dziubkiem.Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik365 kcal25 g18 g49 g24 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)18 %50 %25 %18 %96 %