Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową.Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowemasło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami - najlepiej oczywiście świeżymi:)SKŁADNIKI800 g schabu bez kościsólpieprz2 łyżki posiekanej bazylii150 g miękkiego masła1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej3 ząbki czosnku2 łyżki majeranku2 łyżki tymiankuPRZYGOTOWANIESchab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm).Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.Każdy plaster schabu smarujemy ziołowymmasłem.Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce).Smacznego :)