Wykonanie
Inspiracją do przygotowania tych słodkich babeczek były urodziny mojej Mamy i Babci Jowity. Babeczki upiekła Jowita. Różowe strojne pelerynki miały nadać upieczonym babeczkom charakter zabawy, elegancji - miały być jak z bajki :)Przygotowanie babeczek:Składniki:
mąka - 250 g,
kakao - 2 czubate łyżki,
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
soda - 1/2 łyżeczki,
cukier - 180 g,
jajko -1,
mleko - 1 szklanka,
olej - 100 ml,tabliczka
gorzkiej czekolady,
żurawina - garść ( niekoniecznie),
cynamon - 1 łyżeczka płaska ( niekoniecznie)Wszystkie składniki z wyj.
żurawiny i
czekolady mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy, starając się, aby masę jak najmocniej napowietrzyć ( ciasto będzie bardziej puszyste). Dodajemy
żurawinę i
czekoladę mieszając łyżką. Wlewamy masę do foremek (wypełniamy masą 2/3 foremki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.Przygotowanie masy Marshmallow:Składniki:pianki Marshmallow - 135 g2 łyżki
wodycukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej
mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kgPianki rozpuszczamy w garnuszku kąpieli
wodnej, dodajemy
wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę. Dodajemy cały czas
cukier puder i ugniatamy masę.
Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek.
Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać
cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować. Wycinamy szklanką kółeczka i odpowiednią foremką kwiatki lub inny wzór. Jeśli nie mamy takiej foremki, to masę kroimy nożykiem, ozdabiamy wg uznania.Można dodać
spożywcze barwniki, ja dodałam w celu uzyskania ciemniejszego koloru różowego kilka kropel soku z
buraka - smak jest nie zmieniony, a kolor inny :)Życzę miłej zabawy przy przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie znajomych, smacznego :)








