Wykonanie
Tort
truskawkowy - lekki, puszysty, delikatny, prawie dietetyczny :), gdyby nie
cukier :). Tort bez
masła, bardzo
truskawkowy.
Biszkopt wyrósł idealnie, chyba czuł presję, że tym razem musi być wysoki i puszysty.
Truskawki w torcie, to mus z
truskawek zrobiony przeze mnie w w sezonie
truskawkowym, ale można go nabyć w pojemniczkach w wiekszości sklepów. Ozdobą
tortu jest masa z pianek Marshmalow, delikatna i smaczna, doskonale chroni
biszkopt przed wyschnięciem. Sam tort bardzo szybko piecze się i układa, do zrobienia masy z Marshmalow trzeba
mieć trochę wprawy - robiłam ja drugi raz, za drugim razem wiedziałam, jak masa zachowa się i zrobiłam ją dwa
razy szybciej. Przepis na
biszkopt dostałam od mojej siostry Asi, podobno zawsze jest idealny, potwierdzam :). Tort idealny na urodzinowe przyjęcie :).
Biszkopt:Składniki na małą tortownicę:4
jajka5 łyżek
maki tortowej5 łyżek
mąki ziemniaczanej1/2 opakowania
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukruSposób przygotowania: w jednej misce długo ubijamy całe
jajka i
cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składnikido ubitych
jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i deilkatnie, ale dokladnie mieszamy łyżkąprzekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego kolorupo upieczniu, ostudzeniu, kroimy
biszkopt ostrym nożem na trzy częściMasa truskawkowa:Składniki:zamrożony mus
truskawkowy - 300-400 gram
śmietana 30% - 600 gram3 łyżki
cukru pudru2
śmietan - fixySposób przygotowania:rozmrożony mus
truskawkowy dajemy na gęste sitko, aby woda/sok spłynęła, a na sitku został gęsty musubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem, na koniec dodajemy
śmietan fixy i chwilę miksujemy, dodajemy do ubitej
śmietany gęsty mus
truskawkowy, miksujemy chwilę razemmasę
truskawkową dzielimy na trzy części, rozsmarowując każdą część na każdym
biszkopcie,trzy
biszkopty z z nałożoną masą
truskawkową układamy jedna na drugąMasa z pianek Marshamlow:Składniki:pianki Marshmallow - 135 g / opakowanie2 łyżki
wodycukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej
mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kgSposób przygotowania:Pianki rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy
wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę.Dodajemy cały czas
cukier puder i wyrabiamy masę.
Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek.
Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać
cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować.Rozwałkowaną masę nakładam na przygotowany tort dociskając do
tortu, aby masa idealnie przylgnęła do ciasta, na obrzeżach
tortu przycinam nadmiar masy. Do "resztek" masy dodaję łyżeczkę soku z
buraków lub kilka kropel
barwnika spożywczego, wycięłam serduszka, które przykleiłam namaczając je delikatnie
wodą. Ozdabiamy wg uznania.Smacznego:)

