ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy / Strawberry cake

Tort truskawkowy / Strawberry cake

nazwa

Wykonanie

Tort truskawkowy - lekki, puszysty, delikatny, prawie dietetyczny :), gdyby nie cukier :). Tort bez masła, bardzo truskawkowy. Biszkopt wyrósł idealnie, chyba czuł presję, że tym razem musi być wysoki i puszysty. Truskawki w torcie, to mus z truskawek zrobiony przeze mnie w w sezonie truskawkowym, ale można go nabyć w pojemniczkach w wiekszości sklepów. Ozdobą tortu jest masa z pianek Marshmalow, delikatna i smaczna, doskonale chroni biszkopt przed wyschnięciem. Sam tort bardzo szybko piecze się i układa, do zrobienia masy z Marshmalow trzeba mieć trochę wprawy - robiłam ja drugi raz, za drugim razem wiedziałam, jak masa zachowa się i zrobiłam ją dwa razy szybciej. Przepis na biszkopt dostałam od mojej siostry Asi, podobno zawsze jest idealny, potwierdzam :). Tort idealny na urodzinowe przyjęcie :).
Biszkopt:
Składniki na małą tortownicę:
4 jajka
5 łyżek maki tortowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania: w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i deilkatnie, ale dokladnie mieszamy łyżką
przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego koloru
po upieczniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na trzy części
Masa truskawkowa:
Składniki:
zamrożony mus truskawkowy - 300-400 gram
śmietana 30% - 600 gram
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan - fixy
Sposób przygotowania:
rozmrożony mus truskawkowy dajemy na gęste sitko, aby woda/sok spłynęła, a na sitku został gęsty mus
ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fixy i chwilę miksujemy, dodajemy do ubitej śmietany gęsty mus truskawkowy, miksujemy chwilę razem
masę truskawkową dzielimy na trzy części, rozsmarowując każdą część na każdym biszkopcie,
trzy biszkopty z z nałożoną masą truskawkową układamy jedna na drugą
Masa z pianek Marshamlow:
Składniki:
pianki Marshmallow - 135 g / opakowanie
2 łyżki wody
cukier puder - ilość nieokreślona, najlepiej mieć pod ręką całe opakowanie 0,5 kg
Sposób przygotowania:
Pianki rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy wodę i mieszamy. Rozpuszczone pianki wylewamy na stolnicę, aby przygotować masę.
Dodajemy cały czas cukier puder i wyrabiamy masę. Cukier puder najlepiej dodawać przez sitko, aby nie było grudek. Cukier puder dodajemy cały czas, aż masa będzie mogła być wałkowana - czyli dużo :) Praca jest taka sama, jak przy pierogach, cały czas trzeba podsypywać cukier puder pod wałek i na stolnicę, aby dała się wałkować.
Rozwałkowaną masę nakładam na przygotowany tort dociskając do tortu, aby masa idealnie przylgnęła do ciasta, na obrzeżach tortu przycinam nadmiar masy. Do "resztek" masy dodaję łyżeczkę soku z buraków lub kilka kropel barwnika spożywczego, wycięłam serduszka, które przykleiłam namaczając je delikatnie wodą. Ozdabiamy wg uznania.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/tort-truskawkowy-strawberry-cake.html