ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe - Carrot cake

Ciasto marchewkowe - Carrot cake

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest debiutem mojej córki, moim debiutem jest polewa cynamonowa i kandyzowane nitki ze skórki pomarańczowej.
Składniki do ciasta:
200 g mąki, którą przesiewamy,
2 jaja,
200 g cukru,
cukier waniliowy,
200 g drobno startej marchewki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,sody, soli,
150 oleju,
kilka ziaren kardamonu, kilka goździków, laska cynamonu - ucieramy w moździerzu na proszek,
sok z 1/2 pomarańczy
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Małą blaszkę wykładamy dokładnie pergaminem, wylewamy ciasto do foremki i pieczemy przez jedną godzinę w 150 stopniach.
Proporcje podstawowych składników ciasta są z przepisu strony Kwestia Smaku, która inspirowała się przepisem PRET DIY The Recipes, dodatki smakowe dodane zostały wg naszego uznania.
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
2 pomarańcze
4 łyżki cukru
Pomarańcze umyłam i włożyłam na 30 s do wrzątku. Następnie schłodziłam je pod zimną wodą i obierakiem do skórek zdjęłam wierzchnią warstwę pomarańczy starając się otrzymać, jak najdłuższe nitki.
Do małego garnuszka włożyłam skórki, dodałam cukier i wycisnęłam sok z 1,5 pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewałam skórki w syropie. Następnie po 20 minutach widelczykiem należy je wyjmować w miarę "pojedyńczo" na pergamin (ja zastosowałam ręcznik papierowy i był to błąd, ponieważ po ostygnięciu, niektóre skórki przyklejały się do papieru). Po ostygnięciu skórki są gotowe do dekoracji.
Polewa cynamonowa:
Do wystudzonego syropu , który został po wyjęciu skórki pomarańczowej dodałam 2 łyżeczki cynamonu i 1/4 kostki masła. Lekko podgrzałam, aż masa będzie jednolita i po niewielkim ostudzeniu polałam nią ciasto marchewkowe i ozdobiłam skórką pomarańczową i listkiem mięty. W tym cieście nie ma kakao.
Moja córka uwielbia taki rodzaj ciasta z gałką lodów :)
C
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/ciasto-marchewkowe-carrot-cake.html