Wykonanie
Ciasto jest debiutem mojej córki, moim debiutem jest polewa cynamonowa i kandyzowane
nitki ze
skórki pomarańczowej.Składniki do ciasta:200 g
mąki, którą przesiewamy,2
jaja,200 g
cukru,
cukier waniliowy,200 g drobno startej
marchewki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
sody,
soli,150
oleju,kilka ziaren
kardamonu, kilka
goździków, laska
cynamonu - ucieramy w moździerzu na proszek,sok z 1/2
pomarańczyUbijamy
jajka z
cukrem i
cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.Małą blaszkę wykładamy dokładnie pergaminem, wylewamy ciasto do foremki i pieczemy przez jedną godzinę w 150 stopniach.Proporcje podstawowych składników ciasta są z przepisu strony Kwestia Smaku, która inspirowała się przepisem PRET DIY The Recipes, dodatki smakowe dodane zostały wg naszego uznania.Kandyzowana
skórka pomarańczowa:2
pomarańcze4 łyżki
cukruPomarańcze umyłam i włożyłam na 30 s do wrzątku. Następnie schłodziłam je pod zimną
wodą i obierakiem do skórek zdjęłam wierzchnią warstwę
pomarańczy starając się otrzymać, jak najdłuższe
nitki.Do małego garnuszka włożyłam skórki, dodałam
cukier i wycisnęłam sok z 1,5
pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewałam skórki w
syropie. Następnie po 20 minutach widelczykiem należy je wyjmować w miarę "pojedyńczo" na pergamin (ja zastosowałam ręcznik papierowy i był to błąd, ponieważ po ostygnięciu, niektóre skórki przyklejały się do papieru). Po ostygnięciu skórki są gotowe do dekoracji.Polewa cynamonowa:Do wystudzonego
syropu , który został po wyjęciu
skórki pomarańczowej dodałam 2 łyżeczki
cynamonu i 1/4 kostki
masła. Lekko podgrzałam, aż masa będzie jednolita i po niewielkim ostudzeniu polałam nią ciasto
marchewkowe i ozdobiłam
skórką pomarańczową i listkiem
mięty. W tym cieście nie ma
kakao.Moja córka uwielbia taki rodzaj ciasta z gałką
lodów :)


C


